Četvrtak, 18. travnja 2024.

VIDEO: NAJVAŽNIJE JE ZDRAVLJE Patologinja Elizabeta Horvatić: Najčešći uzroci tumora su stres, neadekvatna prehrana i nedostatak edukacije

Najvažnije je zdravlje, izjava je to koja često i olako prelazi preko naših usta. No koliko je doista točna najčešće spoznamo tek kad doživimo narušavanje vlastita zdravlja. A u kolikoj mjeri je ono doista narušeno, kakva je dijagnoza – konačno u nekim slučajevima određuju – patolozi. O poslu patologa govori nam glavna patologinja koprivničke Opće bolnice ‘Dr. Tomislav Bardek’, doc. prim. dr. sc. Elizabeta Horvatić, dr. med. spec. patologije.

Istaknuvši da patolozi, mnogo više nego što je dojam javnosti, rade sa živim pacijentima, dr. Horvatić kaže da nema veće sreće nego kad pacijentu mogu reći da je dijagnoza mnogo bolja od očekivane. Naime, liječnici upravo patolozima šalju uzorke tkiva pacijenata kako bi potvrdili ili opovrgli dijagnozu, ili pak, ako je riječ o kompliciranim slučajevima, postavili dijagnozu.

Prema spoznajama koprivničkih patologa, ali i prema aktualnim statistikama, Podravci najčešće obolijevaju od tumora crijeva, pluća i prostate, a Podravke od tumora dojke, maternice i jajnika.

– Jedan od najčešćih uzroka tumora je stres, neadekvatna prehrana i nedostatak edukacije – kaže dr. Horvatić te poziva pacijente da o svojim bolestima razgovaraju s liječnicima, te da u konzultacije svakako uključe i patologa. Tako će dobiti najrelevantnije informacije o svom zdravstvenom stanju i mogućnostima liječenja bolesti.

Premda je riječ o manjem dijelu njihova posla, uvriježeno je mišljenje u javnosti da su patolozi oni liječnici koji se bave isključivo seciranjem mrtvih. No upravo zahvaljujući tom radu – mrtvi uče žive. Ili, kako je dr. Horvatić ljepše rekla citirajući riječi jednog znanstvenika, “prosektura je mjesto na kojemu se smrt raduje što može priteći u pomoć životu”.

Što sve i kako rade patolozi, do kojih saznanja dolaze radeći na nama, te kakav je utjecaj medicinara na život Podravaca, pogledajte u videu koji slijedi.

 

Koprivnička patologinja dr. Elizabeta Horvatić na Radio Dravi govori o tome kako mrtvi uče žive.

Posted by Drava.info on Wednesday, 15 May 2019

Elizabeta Horvatić. Snimila Sonja Barčanec.
zatvori