Petak, 19. travnja 2024.

VIDEO Četkate li pravilno svoje zube? Stomatologinja Danijela Glavosek Kovačić pokazala nam je u čemu griješimo

Održavanje dobre oralne higijene jedna je od najvažnijih stvari koje možete učiniti za zdrave zube i desni. Rekla je to u eteru Radio Drave u emisiji “Najvažnije je zdravlje” doktorica dentalne medicine Danijela Glavosek Kovačić.

Briga o zubima trebala bi početi u najranijem djetinjstvu. Bebama od šest mjeseci roditelji bi već trebali lagano masirati desni te čistiti jezik odnosno usnu šupljinu.

– Ponekad roditelji budu u zabludi i misle da ako dijete nije ništa jelo ne moraju im se čistiti zubi. To je pogrešno jer mlijeko sadržava mliječni šećer koji razgrađuje zubiće i često zna doći do karijesa. Bitno je isprati usnu šupljinu s vodom, to je dovoljno, djeci ne trebaju nikakvi posebni preparati u tom periodu – priča doktorica Glavosek Kovačić i dodaje kako se kod djece strah od zubara javlja upravo zato što kao mali često imaju karijes. To ne bi trebalo biti tako već bi kod zubara trebali dolaziti u prijateljskom ozračju.

Svi trajni zubi trebali bi izrasti do otprilike 14 godine života. Četkati bi ih trebalo najmanje dva puta dnevno. – Ujutro se peru radi ljepote, navečer radi zdravlja. Svako pretjerano četkanje nije preporučljivo. Ujutro i navečer je najidealnije – govori doktorica Glavosek Kovačić.

Kako brinuti o svojim zubima, ali i zubima naše djece te koja je pravilna tehnika za četkanje zubi ispričala nam je i pokazala doktorica dentalne medicine Danijela Glavosek Kovačić u emisiji “Najvažnije je zdravlje”. Snimku možete pogledati u nastavku.

 

S nama u eteru Danijela Glavosek-Kovačić, emisija Najvažnije je zdravlje, pričamo o zdravlju zubi

Objavljuje Drava.info u Petak, 19. travnja 2019.

zatvori