Utorak, 23. travnja 2024.
Home Aktualno FOTO Srednja škola Koprivnica proslavila je veliki 60. rođendan, jedna od pet najvećih škola u državi

FOTO Srednja škola Koprivnica proslavila je veliki 60. rođendan, jedna od pet najvećih škola u državi

0
FOTO Srednja škola Koprivnica proslavila je veliki 60. rođendan, jedna od pet najvećih škola u državi
Srednja škola Koprivnica danas slavi svoj 60. rođendan. Osim što je riječ o više nego vrijednoj obljetnici, prigoda je posebna i stoga što škola prvi puta obilježava svoj dan.

Malo tko zna da je današnja Srednja škola počela djelovati kao Srednja ekonomska škola Koprivnica u rujnu 1959. godine. Tada se u prve razrede upisalo dvjesto učenika u šest razrednih odjeljenja.

Kroz godine su se događale brojne promjene pa je tako od 1975. do 1991. godine škola djelovala pod imenom “Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje”, popularni Školak, gdje su sve srednjoškolske ustanove bile objedinjene. Nakon toga, ustanove su se tehnički odvojile, no i dan-danas Obrtnička i Srednja škola dijele prostor te djeluju u dobrosusjedskim odnosima.

Koprivnička Srednja škola danas je jedna od pet najvećih škola u državi te broji 900-tinjak učenika, pohvalila se ravnateljica Manuela Gregurić i dodala:

– Trenutno imamo stotinjak nastavnika i dvadesetak vanjskih suradnika, a nastava se izvodi za 12 zanimanja iz četiri obrazovna sektora. Zapravo nastojimo, kao što smo i oduvijek željeli, osposobiti kadrove za tržište rada.

Manuela Gregurić. Snimio Marko Posavec.

Škola je kontinuirano prisutna u lokalnoj zajednici, surađuje s velikim brojem gradskih i županijskih ustanova poput dječjih vrtića, osnovnih škola, Doma za starije i nemoćne te brojnih udruga. Uz to priprema različite programe i projekte te provodi Erasmus+ mobilnosti.

– To je jedan veliki benefit u njihovom obrazovanju jer osim svih onih teoretskih znanja koja imaju priliku steći u školi, imaju priliku ta znanja i primijeniti, a isto tako vidjeti kako se određene stvari razvijaju i provode u drugim zemljama.

Vrijedno je spomenuti da je obilježavanje Dana Srednje škole započelo sinoćnjom promocijom monografije “Srednja škola Koprivnica: 60 godina 1959. – 2019.” autorice Anje Novak i autora Damjana Abou Aldana.

– Imali smo potrebu izgraditi svijest o dugogodišnjoj tradiciji i važnosti Srednje škole Koprivnica za širu lokalnu zajednicu.

Kako kaže ravnateljica Gregurić, škola je oduvijek orijentirana stvaranju kadrova koji će biti prepoznatljivi i cijenjeni po svojoj stručnosti i radu i to je vrlo vjerno prikazano u monografiji.

zatvori