Utorak, 23. travnja 2024.
Home Aktualno FOTO Kandidati SDP-a za Europski parlament obišli Reku i Kampus te sudjelovali na velikom završnom skupu u Koprivnici

FOTO Kandidati SDP-a za Europski parlament obišli Reku i Kampus te sudjelovali na velikom završnom skupu u Koprivnici

0
FOTO Kandidati SDP-a za Europski parlament obišli Reku i Kampus te sudjelovali na velikom završnom skupu u Koprivnici
Snimio Marko Posavec.
Kandidati Socijaldemokratske partije Hrvatske za Europski parlament na listi broj 28, Tonino Picula, Biljana Borzan, Joško Klisović, Barbara Antolić-Vupora, Ivana Posavec Krivec, Mladen Novak i Sanja Radolović, posjetili su danas Koprivnicu gdje su zajedno s Rankom Ostojićem, Gordanom Marasom i Predragom Matićem održali i jedan od završnih skupova svoje kampanje.

U koprivničkom prigradskom naselju Reka dočekali su ih predsjednik županijskog SDP-a i član Glavnog odbora stranke Mladen Kešer, predsjednik gradskog SDP-a Tomislav Golubić, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, predsjednica Vijeća mjesnog odbora Reka Kristinka Mikulić i drugi članovi stranke.

Snimio Marko Posavec.

Upravo je Reka bila izuzetno prikladno mjesto za njihov današnji posjet, istaknuo je u svom obraćanju Mišel Jakšić. Upravo se tamo dovršava nova prometnica koja spaja naselje sa susjednim Starigradom, projekt vrijedan osam i pol milijuna kuna u potpunosti financiran sredstvima Europske unije. No, s druge strane, Reka je i željeznički ulaz u Koprivnicu, a projekt izgradnje drugog kolosijeka je u problemima.

– Ovdje želimo ukazati na to da ova HDZ-ova vlada ne uspijeva realizirati europski projekt drugog kolosijeka pruge. Prema zadnjim najavama i problemima s javnom nabavom, upitno je kada će i hoće li drugi kolosijek doći do Koprivnice. Prethodna SDP-ova vlada ostavila im je taj projekt, radovi idu nekim svojim tijekom prema Križevcima, ali sve više se puštaju lagani “dimni signali” da je sama trasa do Koprivnice u problemu i da je pitanje hoće li se uspjeti realizirati i doći do našeg grada, bez obzira na to što nam je bilo najavljeno i obećano da će biti tu 2019., 2020., 2021., a sad se počelo baratati, ako se ne varam i s 2023. – ako – rekao je Jakšić te napomenuo da kandidatkinje na listi HDZ-a daju proturječne izjave o statusu projekta brze ceste do Koprivnice, dok u isto vrijeme projekt za koji su već osigurana europska sredstva stoji i u opasnosti je da propadne. Riječ je o vrlo važnom koridoru koji nije priča koja se može tek tako gurnuti u stranu i za koji mjesec reći da je sve propalo, zaključio je Jakšić.

Snimio Marko Posavec.

Nositelj SDP-ove liste Tonino Picula istaknuo je posvećenost Europske unije prometnoj infrastrukturi i rješavanju problema u prometu, što nije slučajno jer je izračunato da neadekvatna prometna povezanost smanjuje ukupni europski BDP za 1 posto godišnje. Stoga su u financijskoj omotnici EU izdvojena velika sredstva kako bi se taj deficit otklonio, kazao je Picula i nastavio:

– Naravno da su ta sredstva prije svega namijenjena boljem prometnom povezivanju tzv. zemljopisno zakinutih područja. No, ovdje imamo obrnut primjer: ovdje imamo jedan kraj u Hrvatskoj koji nema nijednog razloga da bude prometno izoliran, ali upravo ovakva loša politika Koprivnicu i prostor koji gravitira Koprivnici, umjesto da poveže, čini ga zemljopisno zakinutim teritorijem. Novaca ima. Alibi za nečinjenje svakim danom sve više jača, ali to ne može biti dobra poruka građanima koji nakon šest godina članstva u Europskoj uniji doista očekuju da se razviju i realiziraju obećani i već ugovoreni projekti.

Projekt Pelješkog mosta treba pozdraviti jer on rješava krupan hrvatski teritorijalni problem, ali on mora postati samo prvi u nizu projekata koje Hrvatska treba realizirati, za koje postoje sredstva, no očito nedostaje znanja, političke volje i sposobnosti da se to napravi, zaključio je Picula.

Snimio Marko Posavec.

Hrvatska je pri dnu po povlačenju sredstava iz europskih fondova, zajedno s Maltom, upozorila je SDP-ova Biljana Borzan: – Hrvatska se oko europskog novca ponaša kao da je iznimno bogata zemlja, kao da joj ta sredstva ne trebaju. Podsjetit ću da smo u Europsku uniju ušli kao treća zemlja odozdo po razvijenosti, od nas su bile lošije samo Rumunjska i Bugarska. Rumunjska nas je pretekla, samo je Bugarska ostala ispod nas. To govori da smjer u kojem idemo očito nije dobar, da ne koristimo mogućnosti koje nam se pružaju. Da su se fondovi malo bolje iskoristili od ovih jadnih 16% kako je sada, rezultati ulaska u EU za građane bi bili spektakularni. Građani bi vidjeli puno više konkretnih stvari i u čemu je korist Europske unije.

– Čujemo iz HDZ-a jako često da govore o ugovorenim sredstvima, postotak kojih je daleko veći, a od njih tko zna što će biti. Evo, i ovdje imamo ugovorena sredstva, a vrlo je upitno što će se s ovom prugom dogoditi. Zato ne treba miješati postotke koji idu na ruku Vladi, a u stvari ne idu na ruku građanima – zaključila je Borzan.

Snimio Marko Posavec.

Nakon konferencije za medije u Reki, SDP-ovi kandidati obišli su Sveučilišni centar u Koprivnici Sveučilišta Sjever gdje ih je dočekala pročelnica Odjela za komunikologiju, medije i novinarstvo dr. sc. Gordana Tkalec, a direktorica Koprivničkog poduzetnika Martina Mak upoznala ih je s projektom Inkubatora kreativnih industrija koji se upravo gradi u Kampusu i također je financiran europskim sredstvima, u iznosu od 13,4 milijuna kuna.

Na kraju su kandidati, kojima su se pridružili i Ranko OstojićGordan Maras Predrag Matić sudjelovali na velikom završnom predizbornom skupu u Domu mladih Koprivnica, prvom u nizu takvih koji će biti održani diljem Hrvatske. Podsjetili su kroz Koprivnicu, ali i sve druge sredine gdje je SDP na vlasti, da u tim sredinama ljudi uistinu žive bolje o čemu ne svjedoče samo ekonomski i gospodarski pokazatelji, već i građani koji SDP-u u tim sredinama daju povjerenje.

zatvori