Srijeda, 24. travnja 2024.

Projektima ‘Turizam i gastronomija’ i ‘KidSport’ Virje želi podići standard društvenog života i potaknuti zdrav život od najranije dobi

Dva projekta pripremila je Općina Virje i kandidirala na drugi po redu natječaj INTERREG V-A u okviru Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Projekt Turizam i gastronomija Općina Virje planira realizirati u suradnji s mađarskim gradom Nagybayomom, pojasnio je načelnik Mirko Perok:

– Općina Virje njeguje i organizira dvije značajne manifestacije. To su Virovska prkačijada i Martinjski dani. Ovim projektom namjera nam je pribaviti opremu te se educirati i pomoći svim našim udrugama koje sudjeluju u ovim manifestacijama.

Vrijednost projekta je 298 tisuća eura. Općina Virje u ovom je projektu nositelj pa je najviše novca, 165.870 eura, planirano upravo za virovski dio projekta.

– To je veliki iznos za nas, vjerujem da ćemo taj projekt realizirati – dodao je načelnik Perok.

Dječji vrtić Zrno. Izvor: virje.hr

Drugi projekt, KidSport, kandidirao je virovski Dječji vrtić Zrno. Riječ je o javnoj ustanovi u vlasništvu Općine koja je projekt kreirala u partnerstvu s mađarskim gradom Csurgóm. Vrijednost tog projekta je 246.000 eura od kojih na vrtić Zrno, kao projektnog partnera, otpada 109.000 eura.

– Općina Virje je izgradila novi dječji vrtić u sklopu kojega imamo i sportsku dvoranu. Planiramo ju opremiti svim potrebnim spravama kako bismo omogućili najmlađim žiteljima naše općine da od najranije dobi stječu vještine u sportovima koji su desetljećima najpopularniji u Virju. Riječ je prvenstveno o košarci i nogometu. U tom projektu planiramo i treninge za polaznike starije vrtićke skupine tenisa i nogometa tijekom 20 mjeseci.
Osim toga, planiramo nabaviti i vanjsko multifunkcionalno dječje igralište dimenzija 6×20 metara. Neće služiti samo za sport već i za prigodne proslave, poput rođendanskih – pobrojao je načelnik Perok.

Mirko Perok. Snimio Marko Posavec.

Općina Virje ovog trenutka već provodi tri EU projekta, ponosno je istakao načelnik Perok:

– To su projekt Zaželi, projekt izgradnje reciklažnog dvorišta i projekt rekonstrukcije i uređenja dviju ulica: Lugarićeve i Gundulićeve s kružnim tokom u vrijednosti većoj od 10 milijuna kuna.

Načelnik Perok drži važnim zahvaliti i PORA-i Razvojnoj agenciji Koprivničko-križevačke županije na pomoći koju je virovska općina dobila tijekom kreiranja i izrade projekata za čiju realizaciju vjeruje da će dobiti financijsku EU potporu i time dodatno povećati standard žitelja virovske općine.

zatvori