Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO Veliki međunarodni znanstveni skup o povijesti okoliša rijeke Drave počeo je danas u Koprivnici

Međunarodni znanstveni skup na temu ‘Ekohistorija i povijest okoliša rijeke Drave’ počeo je danas u prostorijama HGK – Županijske komore Koprivnica. Organiziraju ga Povijesno društvo Koprivnica, Društvo za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju i Centar za komparativnohistorijske i interkulturalne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – ekohistorijski laboratorij. Medijski pokrovitelji konferencije su Radio Drava i portal Drava.info.

Cilj skupa jest ukazati na važnost očuvanja rijeke Drave, istaknuo je zamjenik župana Ratimir Ljubić:

– Izuzetno je bitno da se rijeka Drava sagleda s jednog povijesnog aspekta. Rijeka Drava nam je vrlo bitna i u ekološkoj vrijednosti, kao i turističkoj. Takav jedan skup daje jednu dodatnu vrijednost, a i taj se skup nastavlja na sve ostale projekte koje Županija provodi u popularizaciji rijeke Drave, revitalizaciji rijeke Drave, a i isto tako zaštiti biljnog i životinjskog svijeta.

Fokus znanstvenih tema koje su ovom prigodom pripremljene je na povijesnom aspektu rijeke Drave, što je malo drugačiji pristup od uobičajenog, rekao je koprivnički povjesničar Hrvoje Petrić, ujedno i jedan od organizatora ovog skupa:

– Na skupu je glavna tema rijeka Drava kao fokus istraživanja na jedan drugi način od uobičajenog u historiji. Obično se prirodni elementi poput rijeka i šuma izostavljaju iz takvih istraživanja, odnosno stavljaju se samo u ekonomskoj funkciji. Ovdje sad pokušavamo staviti jednu rijeku u fokus istraživanja, što baš i nije uobičajeno.

Sudionici znanstvenog skupa su iz susjednih država Slovenije i Mađarske, ali i Francuske. Namjera skupa također je i pregled znanstvenih tema iz različitih struka i perspektiva, a među izlagačima našli su se, osim povjesničara i geografa, i pravnici i drugi stručnjaci, zaključio je Petrić.

Pokrovitelj skupa je Koprivničko-križevačka županija u suradnji sa Savezom Alpe-Jadran. Program možete pronaći ovdje.

zatvori