Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Otvoreni su 23. Dani travnjaka, najbolje od županijske poljoprivrede predstavlja se na koprivničkom sajmištu

Dvadeset i treći po redu Dani travnjaka, središnja poljoprivredna manifestacija Koprivničko-križevačke županije, otvoreni su danas prijepodne na koprivničkom sajmištu.

Riječ je o manifestaciji s tradicijom duljom od dva desetljeća čiji je osnovni cilj promocija poljoprivredne proizvodnje, ali i dokazuje da se od poljoprivrede može živjeti i biti uspješan, istaknuo je župan Darko Koren:

– Kad bismo išli u analizu, svaka grana gospodarstva može ukazati i na negativne i na pozitivne primjere, pa čak i brodogradnja. Dakle, i u brodogradnji ima pozitivnih primjera. A dakako da u poljoprivredi postoji velik potencijal, posebice na ovom prostoru sjeverozapadne Hrvatske koji se može iskoristiti na najbolji mogući način, prije svega kroz povezivanje s prehrambenom industrijom.

Dani travnjaka danas su ipak više od poljoprivredne manifestacije, naglasio je dožupan Darko Sobota, ujedno i predsjednik organizacijskog odbora Dana travnjaka:

– Ova manifestacija je, rado i s veseljem napominjem, i ruralnog karaktera i značaja jer je ovo prilika da se predstave i neki drugi proizvođači koji su vezani upravo uz Podravinu i Prigorje i da predstave svoju ponudu.

>> Tko su najbolji proizvođači mlijeka i silaže pogledajte ovdje

Izaslanik ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, državni tajnik Tugomir Majdak, rekao je da je zadovoljan pokazateljima Podravine i Prigorja, i što se tiče same proizvodnje i što se tiče iskorištavanja potpora:

– Po broju stočarskih gospodarstava to je 13% cijele Republike Hrvatske, a po broju isporučitelja mlijeka to je 23% ukupnog broja gospodarstava u Hrvatskoj koja se time bave. To su dobri pokazatelji, ali vrlo su dobri i pokazatelji iskorištenosti sredstava iz EU fondova, odnosno mjera ruralnog razvoja 4 i 6. Tu je više od 310 gospodarstava koja su ugovorila svoje projekte s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i koja će realizirati investicije kako bi podigla svoju konkurentnost i u konačnici osigurala stabilniji dohodak.

Dani travnjaka u tijeku su danas i sutra na koprivničkom sajmištu, a program manifestacije možete vidjeti ovdje.

 

Počeli su Dani travnjaka

Posted by Drava.info on Saturday, May 4, 2019

 

zatvori