Četvrtak, 25. travnja 2024.

UPOZNAJTE MIRKA RECIKLIRKA Mališani uz simpatičnog izvanzemaljca uče o pametnom odvajanju otpada

Grad Koprivnica i ove se godine aktivno uključio u obilježavanje Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i to projektom ‘Otpad pametno odvoji – dobre navike usvoji!’.

Osim Grada Koprivnice, projekt provode općine Drnje, Đelekovec, Hlebine, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Legrad, Novigrad Podravski, Rasinja i Sokolovac.

Edukacijama i radionicama nastoji se podići svijest građana i stanovnika okolnih mjesta o važnosti održivog gospodarenja otpadom. Sudjelovanjem u projektu kod djece se postiže dodatan učinak važnosti i odgovornosti prema okolišu, a predstavljena je i njegova maskota: Mirko Reciklirko.

– Kako je tema gospodarenja otpadom goruća tema, Grad Koprivnica s devet općina uz podršku Komunalca provodi ovaj projekt s ciljem kako bi prenio snažnu i pozitivnu poruku kako svatko od nas samo malim zaokretom u razmišljanju može doprinijeti smanjenju nastanka otpada – rekla je voditeljica projekta Iva Svirčić Borštnar.

Iva Svirčić Borštnar
Iva Svirčić Borštnar

U projekt su se uključile brojne škole i vrtići čiji su se mališani danas prijepodne na Zrinskom trgu natjecali u zabavnim eko-kvizovima i štafetnim utrkama odvajanja otpada. Sudjelovalo je 180-ero djece iz vrtića Tratinčica, Igra i Smiješak, osnovnih škola Braća Radić, A. N. Gostovinski, Đuro Ester te iz COOR-a Podravsko sunce.

Sličan program održat će se i od 13 sati u dvorištu OŠ Mihovila Pavleka Miškine u Đelekovcu, a u njemu će sudjelovati vrtićarci iz Đelekovca i Drnja te učenici đelekovečke škole.

Ukupna vrijednost projekta je 1.141.160,22 kune, od čega je 832.488,20 kuna sufinancirano iz Kohezijskog fonda Europske unije.

Snimio Krešo Puklavec
Snimio Krešo Puklavec
zatvori