Petak, 19. travnja 2024.

OPĆINA GOLA Stari župni dvor pretvaraju u ekološki centar ‘Bolenov dravski put’

Temelj je to budućeg multimedijalnog centra u sklopu kojega će u obnovljenoj zgradi starog župnog dvora ustanoviti muzej i prikazati nastanak naplavina Drave, te biljni i životinjski svijet s naglaskom na endemsku vrstu ribe - bolen.

Općina Gola planira urediti stari župni dvor koji će biti središte Posjetiteljskog ekološkog centra ‘Bolenov dravski put’.

U podrumu planiraju smjestiti veliki akvarij uređen poput dravskog korita s njegovim stanovnikom bolenom. U ostalim prostorima starog župnog dvora uz pomoć suvremene elektroničke opreme omogućit će 3D prikaze biljnog i životinjskog svijeta te utjecaja Drave na život i gospodarstvo Prekodravlja.

Načelnik Općine Gola Stjepan Milinković kaže da su golska općina i Prekodravlje prepoznatljivi po bogatstvu biljnog i životinjskog svijeta te da će upravo ovim projektom dodatno predstaviti to prirodno bogatstvo:

Stjepan Milinković, Izvor: kckzz.hr

– Ovim projektom želimo afirmirati turističke potencijale Općine Gola i Prekodravlja te naše prirodne vrijednosti. I stari župni dvor naš je reprezentativni objekt. Želja nam je sačuvati ga za buduće generacije, a smještanjem zbirke i izložbe u njegove prostore ponukat ćemo ljude da ga obilaze. Tako ćemo mu produžiti životni vijek i omogućiti posjetiteljima da nas još bolje upoznaju. Ovo je sjajan projekt koji bi mogao aktivirati naše turističke potencijale – poručio je načelnik Milinković.

Projekt su osmislili u Općini Gola, a za njegovu realizaciju i buduću suradnju našli su i partnere u Mađarskoj. To je Udruga naselja Županije Zala s kojom su projekt kandidirali na drugi po redu natječaj INTERREG V-A u okviru Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Stari župni dvor. Ustupila Općina Gola.

Projekt je dosegao vrijednost 1.261.946,07 eura. Većina tog novca – 844.748,57 eura, bila bi investirana u Goli, koja je nositelj projekta. Preostali manji dio tog iznosa – 417.197.50 eura, investirao bi se za programe kod projektnog partnera s mađarske strane Drave.

zatvori