Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Obrtnička škola Koprivnica slavi svoj 133. rođendan, ravnatelj Martić: Sve je više zainteresiranih učenika za naše programe

Svi su naši učenici po završetku škole zapošljivi i spremni za tržište rada, istaknuo je ravnatelj Martić

Predstavljanjem rada, zanimanja, projekata i aktivnosti Obrtnička škola Koprivnica obilježila je 133. obljetnicu djelovanja i desetu obljetnicu projekata mobilnosti.

Ova obrazovna ustanova nezaobilazan je čimbenik kad govorimo o pripremi mladih za tržište rada, rekao je za Dravu.info ravnatelj Zlatko Martić:

– Obrtnička škola obrazuje učenike u 26 zanimanja. Sva naša zanimanja su deficitarna. To znači da su svi naši učenici odmah po završetku škole zapošljivi i spremni za tržište rada. Za njihovim uslugama vlada velika potražnja.

U Obrtničkoj školi zadovoljni su pomacima kojima su rezultirali programi promoviranja obrtničkih zanimanja što ih provode u suradnji sa Županijom, županijskom Gospodarskom i Obrtničkom komorom te srodnim školama:

– Imamo veći broj zainteresirane djece koja upisuje našu školu. To nam govori da se promijenilo razmišljanje i samih učenika, ali i njihovih roditelja o obrtničkim zanimanjima i našoj školi.

Zlatko Martić. Snimio Marko Posavec.

Današnja svečanost bila je prigoda da se obilježi i deseta obljetnica provedbe projekata mobilnosti u Obrtničkoj školi. Oni su profesorima i učenicima omogućili dodatnu stručnu praksu u inozemstvu, podsjetila je školska projektna koordinatorica Ljiljana Mraz istaknuvši i konkretne brojke:

– Mi smo kroz ovih 10 godina napravili velik pomak. Krenuli smo s tri učenika koji su išli na praksu u Njemačku. Ove godine smo ih poslali 35. U ovih 10 godina 131 učenik iz gotovo svih zanimanja i osmero nastavnika se usavršavalo u inozemstvu. Proširili smo se u mnoge zemlje. Imamo 12 partnerskih ustanova u inozemstvu. Mislim da smo ime škole i Hrvatske u dobrom svjetlu proširili nadaleko.

Zadovoljstvo je tim veće jer su svi učenici uspješno odradili praksu u inozemstvu što im je ujedno bilo i novo životno iskustvo. Njihova uspješnost pokazuje ravnateljstvu Obrtničke škole da se u njihovoj ustanovi dobro radi jer su njihovi učenici osposobljeni nakon završene škole raditi bilo gdje. A u Obrtničkoj školi ne vode brigu samo o obrazovanju učenika. Svjesni činjenice da im mnogi učenici dolaze i iz socijalno ugroženih obitelji, zaposlenici su prije nekoliko godina pokrenuli humanitarnu udrugu Šegrtsko srce. Kroz nju vrlo konkretno pomažu siromašnim učenicima, podsjetio je ravnatelj Martić:

– Mi svake godine brinemo o stotinjak učenika kojima pomažemo u osiguravanju prehrane u školi, nabavke zaštitne opreme, prijevoza… Uvijek kad prezentiramo našu školu, predstavimo i udrugu te pojašnjavamo roditeljima da trebaju poslati djecu u školu, da ih upišu u našu školu. Mi ćemo im pomoći da djeca završe školu i da budu sretna i zadovoljna.

U Obrtničkoj školi su iznimno ponosni jer su svrstani u elitno društvo 25 izabranih centara kompetentnosti za područje elektrotehnike i računalstva. Upravo privode kraju natječajnu dokumentaciju kojom će za dogradnju škole s 11 učionica i 9 stručnih praktikuma i njihovo opremanje te edukaciju tražiti tridesetak milijuna kuna. Vjeruju da će projekt biti dovršen za godinu dana što će omogućiti kvalitetniji rad i ugodnije okruženje. No jednosmjenske nastave, svjesni su, neće biti sve dok se ne izgradi nova zgrada Obrtničke škole, zaključio je ravnatelj Martić.

zatvori