Srijeda, 27. ožujka 2024.

Novi sustav grijanja na TKT-u uskoro u punom pogonu, šest zgrada dobit će neovisne kotlovnice

Stanari će investiciju moći otplatiti kroz 12 godina ili jednokratno uz popust

Dugogodišnji problem s grijanjem stanara koprivničkog Trga kralja Tomislava i Ulice Ante Starčevića uskoro će biti trajno riješen. Pri kraju je, naime, uvođenje novog sustava grijanja, neovisnog o Podravkinom toplovodu.

Investiciju vrijednu oko četiri milijuna kuna u potpunosti je iz vlastitih sredstava financirao Koprivnica plin, rekao je predsjednik Uprave KC plina Dean Gnjidić:

– Naše je viđenje da smo stvarno u rekordnom roku uspjeli dogovoriti, izgraditi – pri kraju smo – i da ćemo vrlo uskoro staviti u pogon ovaj sustav grijanja. Plan nam je čak završiti mjesec i pol ili dva prije ugovorenog roka, znači početkom srpnja sustav bi u potpunosti trebao biti u pogonu.

Snimio Marko Posavec.

Član Uprave KC plina Marinko Bagarić naglasio je važan aspekt sustava vanjskih kotlovnica – njegovu autonomnost za svaku od šest tamošnjih zgrada:

– Za razliku od dosadašnjeg centraliziranog sustava koji je išao iz Podravke i koji je prije svega bio dotrajao, neučinkovit i rastrošan, ovoga puta se instalira šest novih vanjskih kotlovnica za šest zgrada tako da svaka zgrada ima svoj samostalan, neovisan sustav.

Snimio Marko Posavec.

Predstavnik suvlasnika, odnosno stanara Bruno Čer kazao je da je cijena korisnicima prihvatljiva i da će, zajedno s otplatom investicije, biti u rangu dosadašnje:

– Cijena je, nakon intenzivnih pregovora koji su trajali nekoliko mjeseci, bila prihvatljiva nama kao krajnjim korisnicima. Cijenu investicije otplatili bismo kroz 12 godina. Prema projekcijama koje su nam predstavljene i kroz pregovore smo zaključili da bi cijena koju smo dosad plaćali Podravki za grijanje bila u rangu ove buduće.

Snimio Marko Posavec.

Zadovoljstvo završetkom projekta izrazio je i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić:

– Bez obzira na to što je cijela ta priča u startu prije 40 godina krenula krivo, uspjeli smo ju vratiti u pravo korito i uspjeli smo posložiti ju na način da riješimo tu zadnju veliku… neću reći da je bila energetska bomba, ali bio je potencijalni energetski problem za slučaj da bi stvarno došlo do nekog incidenta na samim toplovodima što bi 250 stanova dovelo u situaciju da u najvećoj zimi ostanu bez grijanja.

Stanari će investiciju moći otplatiti kroz 12 godina ili jednokratno uz popust, a nakon otplate postat će vlasnici novog sustava.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
zatvori