Četvrtak, 25. travnja 2024.

NAČELNIK KOPRIVNIČKOG IVANCA MARIO ŠVEGOVIĆ Ako ne upali raspisivanje referenduma, tražit ćemo izlazak iz vlasničke strukture Piškornice!

U Općini Koprivnički Ivanec ustraju u svojoj borbi protiv Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica. Razlog je zastarjela tehnologija, pojasnio je na konferenciji za novinare načelnik Mario Švegović.

– Ovaj koncept nije dobar jer se preferira da sve smeće ide u jednu kantu i da se tek potom odvaja. Logika je da se smeće odvaja tamo gdje nastaje, dakle u kućanstvima koja za to na raspolaganju imaju više kanti. Treba poticati odvajanje otpada na kućnom pragu i organizirati burzu sirovina – poručio je ivanečki načelnik Švegović, primijetivši da u Hrvatskoj hvaljen projekt Marišćina nema kamo s takozvanim RDF-om koji nitko ne želi kupiti.

Načelnik Švegović dvoji oko rentabilnosti centara za gospodarenje otpadom, koji mu više izgledaju kao pogoni za pranje novca. Podsjetio je na akciju Udruge Zelena Piškornica koja je prikupila 400 potpisa birača za raspisivanje referenduma o RCGO-u:

– Tih 400 potpisa od 1800 birača je dovoljno, a i moralna mi je odgovornost da mi kao Općina raspišemo referendum, ako nam to odobri Ministarstvo uprave. Ako to neće upaliti, mi ćemo tražiti da izađemo iz vlasničke strukture Piškornice. To je postupak koji traje šest mjeseci. Ako je taj projekt toliko dobar, neka si ga uzme neka od županija koje su osnivači; Varaždinska, Krapinsko-zagorska ili Međimurska.

Švegović je spomenuo i da se varaždinski župan Čačić preko Piškornice htio riješiti bala sa smećem, te kako je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar spomenuo da im ne treba spalionica otpada u Konjščini. Stoga mu se logičnim nameće pitanje:

– Jesmo li mi Podravci stvarno takvi Dudeki da nama to treba? Definitivno se borimo protiv toga, tome tu nije mjesto jer smo na vodozaštitnom području!

Švegoviću je nelogično da za projekt od 35 hektara smeća nitko ne pokreće pitanje studije utjecaja na okoliš koja je inače potrebna za mnogo bezopasnije objekte, poput zgrada i betonara.

HSS apsolutno stoji iza svog načelnika i svih stanovnika općine Koprivnički Ivanec, rekao je to u Koprivničkom Ivancu predsjednik stranke, saborski zastupnik i kandidat na listi Amsterdamske koalicije za predstojeće EU izbore Krešo Beljak dodavši:

– Budemo li izabrani u Europarlament zalagat ćemo se za primjenu najmodernijih tehnologija u Hrvatskoj. Za to imamo uspješne primjere u zapadnoj Europi. Ne vidim razloga da mi uvijek imamo ne samo problem kaskanja za Europom i svijetom već i problem da doista izmišljamo hrvatske modele koji nisu nikome na korist.

Osim u Koprivničkom Ivancu, sličnih problema s otpadom i njegovim zbrinjavanjem trenutno ima i u Samoboru, u cijeloj Dalmaciji, Zagrebu i Rijeci, upozorio je Beljak:

– Mislim da je taj problem malo drugačije prirode jer doista ne vidim da bi ljudi koji odlučuju bili toliko nesposobni da ne pogledaju susjedu u dvorište i vide kako oni to rade. Stoga otvoreno sumnjam da su u pozadini neki sasvim drugi interesi. Apsolutno podržavam i slažem se s načelnikom Švegovićem. Ponavljam, u budućnosti ćemo se zajedno boriti u ovoj općini, županiji, Hrvatskoj i cijeloj Europskoj uniji da se ti problemi rješavaju uz pomoć najmodernije tehnologije.

O potrebi očuvanja zdravog okoliša za očuvanje zdravlja u Koprivničkom Ivancu je govorio nezavisni kandidat na listi iz kvote HSS-a, liječnik prim. Zoran Bahtijarević, dr. med., dječji kirurg iz Klaićeve i liječnik hrvatske nogometne reprezentacije.

– Kao liječnik posebno sam zabrinut za zdravlje, a zdravlja nema bez čistog okoliša. Mi moramo naći način i model zbrinjavanja otpada bez da nanosimo štetu ljudima koji ovdje žive. Ne možemo graditi veliko smetlište tisuću metara od vodocrpilišta. Postoje mnogo sretnija rješenja, na nama je da ih potražimo, recepti postoje.

Dr. Bahtijarević je istakao da svi zajedno, osobito oni koji su politički aktivni, imaju odgovornost brinuti se o budućnosti:

– Kad se zapitam kakvu zemlju ostavljamo našoj djeci, i kao planet i kao državu, onda me je sram. Postoje primjenjivi recepti za zbrinjavanje otpada. No, kao i u mnogim drugim stvarima, mislim da tu govorimo o nečijim privatnim interesima, o nekim lobijima, koji ne misle na to kakvu Zemlju ostavljamo budućim generacijama – istakao je dr. Bahtijarević, dodavši da je točno da smo Zemlju samo posudili od budućih generacija.

– Djeca jesu samo 20% populacije, ali su 100% budućnosti – zaključio je dr. Bahtijarević istaknuvši da bez rješavanja krucijalnih životnih problema, a Piškornica to jest, našem kraju neće pomoći ni buduća brza cesta jer se po njoj neće imati tko voziti.

zatvori