Utorak, 23. travnja 2024.

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA U pripremi brojni sadržaji, ‘Budućnost tradicije’ i prehrana centralne teme

Međunarodni dan muzeja ove se godine održava 18. svibnja. Tom je prigodom u Muzeju grada Koprivnice pripremljen raznovrsni program koji će trajati pet dana, počevši od ponedjeljka 13. svibnja.

Program, koji se uvelike bazira na temi prehrane, poklapa se s finišom Edukativne muzejske akcije koja će službeno završiti upravo u sklopu ove međunarodne muzejske manifestacije.

Međutim, sam početak ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, rezerviran je za arheološki lokalitet Sošice pokraj Đurđevca, o čemu nam je više rekao ravnatelj koprivničkog muzeja Robert Čimin:

– Započet ćemo, kao i prošle godine, s arheološkim iskopavanjima na lokalitetu Sošice pokraj Đurđevca. Pod vodstvom Muzeja grada Koprivnice oni se organiziraju već četvrtu godinu zaredom. U planu je organiziranje ljetne škole arheologije s Arheološkim institutom iz Zagreba i Sveučilištem Mississipi iz SAD-a. To će biti prvi tip takve suradnje u Hrvatskoj.

Osim arheologije, u programu je i izložba radova koprivničkog slikara Romana Baričevića, potom izložba fotografija grupe londonskih fotografa Thirteen u koprivničkoj sinagogi, Turneja od muzeja do muzeja i završna izložba iz fundusa Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti iz Zagreba.

U sklopu tematskog ciklusa prehrane u pripremi je Gastronomski stol Koprivnice koji će biti predstavljen na primjeru građanske obitelji Malančec, kao i Tradicijski podravski doručak, već najavljen kao dio službene završne svečanosti Edukativne muzejske akcije.

Program

13. 5. – 12. 7. 2019. // 7,00 – 15,00 sati (pon – pet)
Đurđevac, lokalitet Sošice, kčbr. 2349/1 k.o. Đurđevac
ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA I LJETNA ŠKOLA (terenski rad)
Četvrta sezona sustavnih arheoloških istraživanja srednjovjekovnog lokaliteta. Radi se o položaju srednjovjekovne crkve sv. Jurja oko koje se nalazilo selo Svetog Jurja, srednjovjekovno selište s trgovištem iz kojeg se kasnije razvio današnji grad Đurđevac. Do sada su istraženi arhitektonski ostaci crkve i dio groblja koje se nalazilo unutar prostora lađe manje crkve koja je funkcionirala do kraja 15. stoljeća, kada je izgrađena velika crkva dvostruko veća od dotadašnje. Istovremeno će se otvoriti 1. međunarodna ljetna škole arheologije u suradnji s Institutom za antropologiju u Zagrebu i američkim sveučilištem Mississippi State University.

14. 5. 2019. // 13,30 sati
Koprivnica, Kuća Malančec, Đure Estera 12
GASTRONOMSKI STOL GRAĐANSKE OBITELJI MALANČEC (predavanje)
Znamenita koprivnička građanska obitelj Malančec kroz gotovo jedno stoljeće, od kraja 19. pa do pod kraj 20. stoljeća ostavila je snažan biljeg u kulturnom i javnom životu grada. Kakav je bio privatni i intimniji segment života obitelji tj. onaj gastronomski koji se odlikovao mitteleuropskim i podravskim namirnicama te recepturama otkrit će predavanje u sklopu muzejske akcije EMA. Učenici 4.a razreda OŠ Đ. Ester će nakon razgovora o obitelji i kući Malančec u rekonstrukciji ambijenta iz 1930-ih godina blagovati perece s pekarskog štapa gradskog pekara Franceka.

15. 5. – 30. 5. 2019. // 13,00 sati
Koprivnica, Sinagoga, Svilarska ulica
LONDON 13#13 (izložba)
TRINAESTORO (THIRTEEN) je grupa londonskih profesionalnih fotografa i vrhunskih foto amatera nagrađivanih britanskim i međunarodnim nagradama za vrhunsku fotografiju. Radi se o 13-oro fotografa različitih poetika i fotografskih procesa koji poveznicu nalaze upravo u različitosti tema, pristupa i poetika kojima preispituju vlastitu viziju svijeta. Svojim će se fotografijama predstaviti u koprivničkoj Sinagogi u kontekstu teme ‘budućnost tradicije’ u kojoj fotografiju kao medij podložan promjeni možemo/moramo promatrati kao novi meta-jezik slikovne komunikacije, fotografsku umjetnost i povijesni dokument vremena u kojem s slika govori tisuću riječi.

16. 5. 2019. // 16,00 sati
Koprivnica, uži centar
TURNEJA od muzeja do muzeja (stručno vodstvo)
Višesatna šetnja na relaciji Muzej ljekarna – Galerija Mijo Kovačić – Galerija Koprivnica – Muzej grada Koprivnice- Franjevački samostan svetog Antuna Padovanskog – Muzej prehrane Podravka tijekom koje će se građani u pratnji kustosa i muzejskog pedagoga upoznati s likovnim, etnološkim, povijesnim i estetskim vrijednostima muzejskih zbirki, izložbi i radionica kroz besplatno edukativno vodstvo i ugodno druženje uz rekreaciju.

17. 5. – 17. 7. 2019. // 19,00 sati
Koprivnica, Galerija Koprivnica
ROMANO BARIČEVIĆ: 5,5 (izložba)
Akademski slikar iz Koprivnice Romano Baričević bit će predstavljen dijelom svoga opusa, a izložit će se 30-ak radova većih i manjih formata, suženih na izbor iz privatnih zbirki. Riječ je o radovima koji su nastajali od kraja osamdesetih do 2013. godine odnosno do umjetnikove smrti: iz svake od njegovih faza bit će predstavljen rad. Domaćeg autora predstavit ćemo putem „enformelnih“ radova zgusnutog materičnog slikarstva, faze gestualne apstrakcije, radova jake, energične geste rađeni tiskarkom bojom na papiru krajem devedesetih, a vidjet će se i ponovno vraćanje na „enformel“ te raskošna, gotovo „barokna“ ulja gestualne ekspresije iz posljednje faze njegova stvaralaštva. Izložba se otvara povodom pete godišnjice smrti umjetnika.

18. 5. 2019. // 9,00 sati
Koprivnica, Galerija Mijo Kovačić i Zrinski trg
TRADICIJSKI PODRAVSKI DORUČAK (događanje)
Povezat će se stručna podrška muzejskih stručnjaka u predstavljanju, zaštiti i očuvaju podravske kulinarske baštine u suradnji s Podravkinim timom koji je autentične podravske recepte, a koji se već naraštajima prenose i čuvaju u obiteljima, prilagodio potrebama suvremenog domaćinstva i ugostiteljstva. Doručak je i u tradicijskoj prehrani važan obrok i dio tradicijske podravske kuhinje koju rjeđe kuhamo danas, a sve češće je prisutna na kulturnim i turističkim manifestacijama, u ponudi ugostiteljskih objekata i obiteljskih gospodarstava. Fruštuk koji su nekad pripremale bake, spominje se danas kao dio zdrave prehrane. Uglavnom se sastojalo od raznih kaša, tjestenine, kravljeg mlijeka te sezonskog voća.

18. 5. 2019. // 10,00 sati
Koprivnica, Galerija Mijo Kovačić
EMA 2019 – (Pre)HRANA (završna svečanost)
Od 18. travnja do 18. svibnja 2019. godine 62 hrvatska muzeja, galerija i drugih kulturnih ustanova pokazat će da je hrana je dobar izvor energije, užitka, ali i razlog okupljanja, učenja i druženja te će se time uključiti u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja 2019. godine u organizaciji Hrvatskom muzejskog društva i ovogodišnjeg domaćina Muzeja grada Koprivnice. Program svečanosti započet će tradicijskim podravskim doručkom, a potom će se izvući sretni dobitnici u nagradnoj igri pod pokroviteljstvom kompanije Podravka d.d. Koprivnica.

18. 5. – 9. 6. 2019. // 19,00 sati
Galerija naivne umjetnosti, Hlebine
IZLOŽBA IZ FUNDUSA HMNU iz Zagreba (izložba)
Hrvatski muzej naivne umjetnosti kao najstariji muzej naive u svijetu (1952) u svojem fundusu čuva više od 1.900 umjetnina. Među njima, u stalnom je postavu izloženo tek 80-ak klasika hrvatske naive. Ovakav gostujući izložbeni projekt prilika je da se javnosti ukaže na važnost i vrijednost cijelog fundusa, dok se lokalnoj publici daje uvid u stvaralaštvo autora koje dosad nije imala prilike upoznati. Istovremeno se veza između HMNU-a kao „krovne“ institucije za naivnu umjetnost i Muzeja grada Koprivnice i Galerije naivne umjetnosti ojačava i učvršćuje otvarajući puteve novim (većim) suradnjama i zajedničkim projektima.

zatvori