Petak, 29. ožujka 2024.

MAJČIN (BLAG)DAN Prilika da majkama iskažemo zahvalnost za bezuvjetnu ljubav

Druge nedjelje u svibnju slavimo Majčin dan. Na blagdan zahvalnosti svim našim majkama prigodnim tekstom i fotografijama podsjeća Snježana Tišljarić. Pročitajte i pogledajte. I uputite majkama i neku svoju gestu ljubavi.

„Kaže se da je od svih ljubavi na zemlji ona majčina najvjernija slika Božje ljubavi.“ (Laudato/M.P.)

Često smo danas skloni poistovjećivati Majčin dan s Danom žena, što uistinu nije tako.

„Majčin dan je blagdan u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja, pa i Hrvatskoj, obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju. U zapadnom svijetu uspostavljen je u 20. stoljeću.

Kao osnivačica današnjeg Majčinog dana slovi Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. godine u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting. S 500 bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj ih je crkvi dijelila drugim majkama. Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Već 1909. godine majke su u 45 država SAD-a slavile majčin dan, a američki predsjednik Woodrow Wilson proglasio je 1914. godine Majčin dan nacionalnim praznikom. Nedugo nakon SAD-a, Dan majki postao je praznik i u Engleskoj, zatim u Švicarskoj (1917.), Norveškoj (1918.), Švedskoj (1919.), Njemačkoj(1922.) i Austriji (1924.) a potom se običaj proširio po cijeloj Europi i svijetu.

Toga dana se majke i bake uglavnom darivaju cvijećem, te čestitkama i malim poklonima koje su izradila njihova djeca i unuci.“

Povijest obilježavanja u Hrvatskoj

„Prvu proslavu „Majčinog dana“ u Hrvatskoj nagovijestio je 15. svibnja 1927. Katolički list. Poznato je da je brigu o proslavi preuzela „Hrvatska katolička ženska sveza“ i to tako da su svi članovi taj dan prikazali svetu misu za svoju majku, a u svim su se crkvama trebale održati propovijedi na temu majka, a i predavanja u društvima i školama. Od tada proslava postaje tradicionalna, a obilježavala se drugu nedjelju u svibnju.“

Majčin dan slavimo u mjesecu svibnju. Mjesecu Marijanskih pobožnosti. Još uvijek imamo vremena prikazati svoje molitve za naše majke. Marija će ih u našim srcima prepoznati. U krunicu nanizati. U vjenčić vaše majke jednom uplesti.

Sjetimo se posebno onih majki i žena, koje danas možda nema tko zagrliti. Njih se sjetimo posebno. Ta će srca, radi samo jednog poziva telefonom ili kratke posjete, nanovo oživjeti. One su tako blizu nas, u našoj ulici, Domu, bolnici. Same. Učinimo im ovaj Dan majki drugačijim.

Uzor bezuvjetne majčine ljubavi, strpljenja, služenja, povjerenja svakako je, za nas katolike, Blažena Djevica Marija. Kraljica neba, Majka milosrđa, Majka dobrog savjeta. Časna, milostiva, mudra, poštovana, duhovna, ljubazna. Tješiteljica, moliteljica. Kraljica anđela, mučenika, djevica, svih svetih. Kraljica obitelji. Mira. Mira. Mira. Nebeska Majko sviju nas, moli za nas!
Naše mame!

Zar od anđela su nama darovane? Blagoslov nježnosti s kojim se rađamo ili odrastamo prigrljeni kasnije, u majčinom srcu i naručju koje je dugo čekalo svog malenog anđela.
Kako bi izgledao naš život bez njih, u našem životu najdražih i nezamjenjivih žena? Najnježnijih. Najiskrenijih. Blagoslovima neba natopljenih. Naše mame. Naša sigurna i mirna luka.

Vi, drage naše majke što naše prve korake dočekujete zagrljajem.
Vi, koje naše prve padove ranjenih malih koljena povijate s nježnošću i beskrajnom strpljivošću.

Jedino majčin poljubac ozdravljuje svaku bol. Jedino je to njemu moguće.
Vi, majke naše drage što uvijek nas bez obzira na godine, držite u zagrljaju kad smo ostavljeni, premoreni, izranjeni. Utočište naše sigurno.
Majčine ruke. Ruke žene. Tko će ih opjevati ljepše nego srce?
Marne. Čitav dan i noć u davanju. Koliko samo puta ostadoše zakinute za uzvrat i poštovanje.

Ali opet i opet, nanovo usprkos svemu, spremne da daju. Da se istroše tješeći. Da se istroše dajući.

Toliko puta isprane su suzama. Natopljene tuđim žalostima.
O, koliko bi dragocjenih ogrlica nanizale, da suze svojih dlanova pretvoriti mogu u biserje.

Uvijek su za nas tu da u nježnosti zagrljaja pruže utjehu. Donesu novu radost.
Ako je moguće osjetiti nebo već ovdje na zemlji ono se sigurno nalazi u majčinu pogledu. Njenom srcu.

Često vam se zaboravimo na svemu zahvaliti. Često propustimo vaše suze ponekad obrisati. I anđeli ponekad plaču! Hvala vam drage naše mame, za sve. I oprostite za sve one trenutke kada smo vas svojim riječima i postupcima povrijedili. Sada kad smo i sami roditelji, sad tek vidimo kako sve to zna boljeti. I kako majka usprkos svega zna i može beskrajno praštati i voljeti..voljeti..voljeti…
Naše mame! Naši ovozemaljski anđeli! Volimo vas!

P.S. Učinimo im ovaj dan drugačijim! Napišimo im nekoliko rečenica i zahvalimo se. Ovdje!

Budimo ponosni na njih! Pošaljite u inbox portala Drava.info svoju posebnu uspomenu sa svojom majkom. Ispunimo ovu rubriku najljepšim uspomenama. Dok tražite svoju najdražu fotografiju, ja vas vodim na jedno posebno mjesto. Povodom Uskrsa bila su to sveta mjesta Golgote i Svetog Groba. Uoči Dana majki putujemo prema Nazaretu i Betlehemu na mjesta na kojem je jedna Majka za spas svih nas rodila Sina. Neka baš Ona donese u svaki naš dan blagoslov i mir. Dragi naši, sretan vam Majčin dan!

Tekst: Snježana Tišljarić.

zatvori