Utorak, 23. travnja 2024.

DRUGA U HRVATSKOJ Koprivnica u samom vrhu po izdvajanju novca za studentske stipendije

S 3,3 milijuna kuna godišnjeg ulaganja u stipendije Grad Koprivnica drugi je grad u Hrvatskoj po količini izdvajanja novca za tu namjenu. Prvi je Split sa 6,4 milijuna kuna, objavljeno je na portalu gradonačelnik.hr.

Zadovoljstvo ovim podacima i usporedbom izrazio je gradonačelnik Mišel Jakšić istaknuvši pritom da bi, uz primjenu druge metodologije, pokazatelji za Koprivnicu bili bolji:

– To su točni podaci. Prema njima, mi smo drugi grad u Hrvatskoj poslije Splita. No, skrenuo bih pažnju na to da ako se uzmu u obzir veličina i proračuni Koprivnice i Splita, vrlo vjerojatno bismo po glavi stanovnika ispali uvjerljivo prvi u Republici Hrvatskoj.

U strategiji i misiji Koprivnice je biti grad mladih i obrazovanja. Stoga je želja mladima omogućiti uvjete za obrazovanje kako bi kasnije pridonijeli razvoju gospodarstva i grada. Objavom rezultata i usporedbom najboljih Koprivnica je dobila potvrdu da je na dobrom putu, kaže gradonačelnik Jakšić:

– Nažalost, na nacionalnom nivou još ima puno upitnika o tome kakvo mi to obrazovanje želimo i u kojem bi smjeru trebala ići obrazovna reforma. No, isticanje i ovih pozitivnih primjera će pridonijeti da se u nekim glavama okrene mišljenje te da se shvati da kvalitetno znanje i obrazovanje ništa ne može zamijeniti želimo li da Hrvatska uhvati vlak razvijenih zemalja u Europskoj uniji.

Podsjetimo, Grad Koprivnica stipendira sve svoje studente, njih oko 450. Za studiranje u Hrvatskoj dobivaju 550, a u inozemstvu 1100 kuna mjesečno, za što je u proračunu osigurano ranije navedenih 3,3 milijuna kuna.

Kako su izračunali u Gradskoj upravi, zahvaljujući programu stipendiranja trenutno čak 72% mladih Koprivničanaca u dobi od 20 do 25 godina studira.

zatvori