Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Članovi Kluba 61. lad PZO Koprivnica posjetili južno-hercegovačko bojište

Članovi Kluba 61. lad PZO Koprivnica od 10. do 12. svibnja posjetili su mjesta na južno-hercegovačkom bojištu na kojima su tijekom Domovinskog rata imali paljbene položaje.

U sklopu posjeta, 11. svibnja obišli su postav izložbe Domovinskog rata na Srđu, mjestu simbola obrane grada Dubrovnika. Tamo ih je dočekao kustos Mišo Đuraš koji je i sam kao časnik sudjelovao u ratnim zbivanjima na tim prostorima. Članove udruge upoznao je s počecima napadnih djelovanja na Dubrovnik i organizacijom obrane u prvim danima rata.

Članovi Kluba 61. lad PZO Koprivnica iskoristili su tu priliku da muzeju predaju nešto materijala o svom boravku na južno-hercegovačkom bojištu. Ratna postrojba 61. lad PZO Koprivnica na tim je prostorima djelovala od 29. ožujka 1992. sve do 10. listopada 1994.

Idućeg dana, 12. svibnja članovi Kluba sudjelovali su na komemoraciji za poginule hrvatske branitelje na Stolovima. Tom su prilikom položili vijenac i zapalili svijeće. Molitvu kod spomen-obilježja predvodio je velečasni Ozren Bizek, policijski kapelan i župnik u Peterancu.

Nakon komemoracije na Stolovima, uputili su se u Gospino svetište Kraljice mira u Hrasno. Tu su zajedno s pripadnicima drugih ratnih postrojbi koje su bile angažirane u borbenim djelovanjima na tim prostorima sudjelovali u misnom slavlju.

Nakon mise upriličeno je i kratko druženje branitelja.

“Upravo ovakvi susreti branitelja imaju vrlo pozitivna iskustva, kada se na jednom mjestu sastanu ratni kolege iz različitih postrojbi i krajeva, koji su se na istim prostorima borili. To je prilika da se kroz razgovore osvježe i od zaborava otrgnu sjećanja na mjesta, ljude i događaje u tim ratnim vremenima”, poručili su iz Kluba 61. lad PZO Koprivnica.

zatvori