Nakon prethodnih uspješnih senzornih projekcija pod motom ‘Kino za sve i dostupno svima’, nastavlja se organizacija senzornih projekcija u koprivničkom Kinu Velebit, povodom Nacionalnog dana osoba s intelektualnim poteškoćama, u suradnji sa Hrvatskim filmskim savezom.

Na senzornim projekcijama djeca su na prvom mjestu, tako da njihove potrebe moraju biti zadovoljene pod motom kino za sve dostupno svima. Tako se ruše sve predrasude i stereotipi, te se različitost percipira kao bogatstvo, a uči se na spontani način kroz zajedništvo od najranije dobi. Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. godine Eva Brlek, stručnjakinja u području edukacijske rehabilitacije i psihoterapije i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti. Projekt senzornih projekcija prepoznali su Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatski filmski savez u čijem su kinu Tuškanac projekcije prvi puta i održane, te Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Senzorne projekcije prenose izuzetno važnu društvenu poruku, koja se ne odnosi samo na odlazak u kino i gledanje filma, već stvaranje zajedništva među djecom, poticanje tolerancije i prihvaćanja različitosti, te širenje pozitivnih društvenih vrijednosti.

Pod motom kino na sve i dostupno svima na senzornim projekcijama djeca mogu šetati, kretati se, donijeti svoju omiljenu igračku ili dekicu, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, baka, djedova.

Djeca koja su od najranije dobi uključena u takve aktivnosti u lokalnoj zajednici, kasnije postaju pojedinci koji su tolerantniji, te socijalno i emocionalno zrelije ličnosti.

Na ovoj, trećoj po redu senzornoj projekciji u kinu Velebit, prikazivat će se animirani film Hrabri mališan 2, film o nevjerojatnim pustolovinama hrabre male bubamare.

Senzorna projekcija održat će se 16. svibnja, na Nacionalni dan osoba s intelektualnim poteškoćama u Kinu Velebit u 11 sati.

Prijave za projekciju putem maila: info@pou-kop.hr.