Četvrtak, 25. travnja 2024.

JEDINSTVENO NA NAŠIM PROSTORIMA Prvi Sajam vatrogasne i opreme za zaštitu i spašavanje ove subote u koprivničkom Kampusu

Prvi Sajam vatrogasne i opreme za zaštitu i spašavanje održat će se na prostoru koprivničkog Kampusa ove subote. Jedinstvenu izložbeno-prodajnu manifestaciju po prvi puta organiziraju Vatrogasna zajednica grada Koprivnice, Grad Koprivnica i koprivnički Kampus, a suorganizira Hrvatska vatrogasna zajednica.

Na Sajmu će se zainteresirana javnost moći upoznati s poslom i aktivnostima profesionalnih vatrogasaca. Bit će predstavljena već uobičajena vatrogasna oprema i oprema za zaštitu i spašavanje, no ono zbog čega je manifestacija pokrenuta i zbog čega će biti jedinstvena su noviteti koji će na njoj biti predstavljeni.

Ivan Golubić. Snimio Marko Posavec.

– Dvije teme će po prvi puta biti predstavljene na ovim prostorima u ovakvom smislu. To je rezanje metala i betona te uređaj za nadzor stanja vozila. To su patentirane stvari koji su proizveli naši ljudi, a nikad na ovakav način nisu predstavljene široj javnosti. Vjerujem da će sajam biti vrlo, vrlo zanimljiv – najavio je jedan od organizatora, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Koprivnice Ivan Golubić.

Otvorenje manifestacije najavljeno je za 10 sati, nakon čega su na rasporedu predavanja, a poslijepodnevni su sati rezervirani za praktične prezentacije.

Djelatnici Javne vatrogasne postrojbe grada Čakovca od 10:30 sati prezentirat će ronilačku opremu, dok će u 11 sati Zoran Laslavić iz Hrvatske vatrogasne zajednice predstaviti ulogu potražnih pasa u vatrogastvu. Od 11:30 sati Josip Stanek iz Varaždina objasnit će postupak rezanja metala i bušenja betona, a u 12 sati Goran Pauška iz Bjelovara uređaj za nadzor stanja vozila. Za kraj će meteorologinja Višnja Vučetić objasniti koja je uloga meteorologije u službi vatrogastva.

Od 14 sati počinju praktične prezentacije. Posjetitelji će tako moći vidjeti na koji način funkcionira aparat za rezanje metala i bušenje betona. Prezentaciju alata Lukas i gašenje sredstvom F-500 prikazat će djelatnici Javne vatrogasne postrojbe grada Koprivnice. Na vanjskom dijelu Kampusa predstavit će se i Zoran Laslavić s potražnim psima.

– Predvidjeli smo da će sajam trajati do otprilike 18 sati. Vjerujemo da će interes biti velik, puno ljudi očekujemo s područja sjeverozapadne, središnje i istočne Hrvatske. Očekujemo da će preko tisuću vatrogasaca obići sajam – najavljuje Golubić.

Iako se Sajam vatrogasne i opreme za zaštitu i spašavanje ove godine održava po prvi puta, u Vatrogasnoj zajednici grada Koprivnice su optimistični i vjeruju da će pronaći svoje posjetitelje. – Želja nam je da svake dvije godine organiziramo ovaj sajam i da on postane i ostane tradicija – zaključio je Golubić.

RASPORED DOGAĐANJA:

10:00 – 10:30 – Pozdravni govori, otvorenje sajma

Radionice na Sveučilištu Sjever:
10:30 – 11:00 – Ronjenje, ronilačka oprema – JVP Čakovec
11:00 – 11:30 – Potražni psi u vatrogastvu – HVZ – Z. Laslavić
11:30 – 12:00 – Rezanje metala – EBC Technology – Josip Stanek
12:00 – 12:30 – Uređaj za nadzor stanja vozila – Autodiagnostik d.o.o. – ing. mech. Goran Pauška
12:30 – 13:00 – Meteorologija u službi vatrogastva – dr. sc. Višnja Vučetić
13:00 – Pauza
14:00 – Praktične prezentacije na vanjskom terenu
– Rezanje metala i bušenje betona – Josip Stanek
– Klaleda d.o.o. – prezentacija alata Lukas – JVP Koprivnica
– gašenje sredstvom F 500 – JVP Koprivnica
– Prezentacija – Potražni psi u vatrogastvu
18:00 – Zatvaranje sajma

zatvori