Srijeda, 27. ožujka 2024.

HNS-ov nositelj liste za EU parlament Matija Posavec u Koprivnici: Trebamo dati vjetar u leđa našem gospodarstvu

Nositelj liste Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati za Europski parlament Matija Posavec danas je u Koprivnici predstavio program za EU izbore.

Govoreći u našem gradu Posavec, inače župan susjedne Međimurske županije u drugom mandatu, naglasio je povezanost naših dviju županija:

– Podravci i Međimurci su susjedi pa imamo puno dodirnih točaka, puno suradnje jer su naše općine i gradovi naslonjeni jedni na druge i zapravo dijelimo iste vrijednosti i dijelimo isti prostor kad govorimo o svim segmentima društva, naročito o gospodarstvu, koje je nama najzanimljivije.

Kako kaže Posavec, gospodarstvo ima puno potencijala, no u našem se kraju ono ne razvija dovoljno.

Matija Posavec. Snimila Sonja Barčanec.

– Govorim o cijelom sjeveru Hrvatske, i podravskom, i varaždinskom, i zagorskom i međimurskom kraju gdje imate najpotentnije gospodarstvo, najveću produktivnost ljudi, najveći izvoz, najveću zaposlenost, najmanju nezaposlenost, a onda se neki veliki novci kroz jamstva i spašavanja nečega što se spasiti ne da usmjeravaju u druge krajeve. A svaka zdrava logika govori da ako je netko lokomotiva nečega onda joj ulijevate više goriva kako bi ta lokomotiva i taj vlak mogao ići i brže.

Upravo zbog toga Međimurska županija radi na razvoju malog i srednjeg poduzetništva te se može pohvaliti da je u vrhu po povlačenju novca iz fondova Europske unije. Ipak, Hrvatska u tom području stoji na samom dnu. Zato Posavec smatra da bi sve županije, poglavito sjeverne, trebale dati vjetar u leđa našim poduzetnicima.

– Ako poduzetnici dobro rade, onda korist imaju ne samo oni nego i radnici kroz veću plaću i dostojanstvo i kroz bolje uvjete. A ako imate zadovoljnog i produktivnog radnika, radnika koji više troši, onda opet korist od toga ima država.

Posavec je na današnjoj konferenciji za medije još spomenuo kako naši poljoprivrednici muku muče s pronalaskom svog mjesta na tržištu, umjesto da se pronađe pravi način kako povezati poljoprivredu i turizam.

zatvori