Četvrtak, 25. travnja 2024.
Home Aktualno FOTO: HRVATSKA ZA GENERACIJE Plava skupina kandidata HDZ-a za Europski parlament posjetila Koprivničko-križevačku županiju

FOTO: HRVATSKA ZA GENERACIJE Plava skupina kandidata HDZ-a za Europski parlament posjetila Koprivničko-križevačku županiju

0
FOTO: HRVATSKA ZA GENERACIJE Plava skupina kandidata HDZ-a za Europski parlament posjetila Koprivničko-križevačku županiju
Snimio Marko Posavec.
Nakon Zelene, Koprivničko-križevačku županiju ove je srijede posjetila i Plava skupina kandidata Hrvatske demokratske zajednice za Europski parlament na listi broj 9: Dubravka Šuica, Tomislav Sokol, Goran Pauk i Nikolina Brnjac.

Posjet su započeli u Križevcima gdje su, predvođeni predsjednikom Županijske organizacije HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Darkom Sobotom, predsjednikom Gradskog odbora HDZ-a Križevci dr. Matom Devčićem i predsjednikom Zajednice branitelja “Gojko Šušak” Koprivničko-križevačke županije Zvonkom Beljom položili vijenac poginulim hrvatskim braniteljima na spomen-obilježju.

Foto: HDZ
Prioritet su prometni projekti važni za Koprivničko-križevačku županiju

Plava skupina obišla je Razvojni centar i tehnološki park Križevci, u prostoru nekadašnje križevačke vojarne. Riječ je o najvećem projektu u Križevcima, vrijednom oko šest milijuna kuna te u 96-postotnom iznosu financiranom sredstvima iz fondova Europske unije. Prilikom obilaska istaknuto je i kako su Križevci jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji su prostor nekadašnje vojarne u potpunosti prenamijenili u društveno-poduzetničke svrhe. Za tu je namjenu do sada uloženo više od 160 milijuna kuna, a najveći izvor sredstava također su razni fondovi Europske unije.

Križevci su dokaz kako se prekrasni projekti mogu financirati europskim novcem i impresionirani smo svime što se u Hrvatskoj događa i koliko imamo vrijednih ljudi. Vodimo strukturiranu kampanju i obišli smo cijelu Hrvatsku – izjavila je druga na listi, dosadašnja europarlamentarka Dubravka Šuica. Prilikom posjeta Koprivničko-križevačkoj županiji Šuica je naglasila kako će prvi posao koji će HDZ u Europskom parlamentu raditi biti izglasavanje financijskog okvira u kojem se očekuje i 10 milijardi eura za hrvatske projekte i potrebe:

– U tom se financijskom okviru nalazi i novac za Koprivničko-križevačku županiju, a uvjerena sam kako će u toj omotnici biti i sredstva za konačnu gradnju Podravskog ipsilona. Upravo je ta cesta među prioritetima – istaknula je Šuica te pozvala mlade da izađu na izbore u nedjelju, 26. svibnja, naglasivši kako je upravo u pogledu mladih HDZ napredna stranka i dodala kako HDZ šalje jasnu poruku mladima da izađu na izbore i ostanu u Hrvatskoj upravo nositeljem svoje liste: 29-godišnjim Karlom Resslerom, mladim oženjenim ocem dvoje djece koji je uz to i pred doktoratom.

Foto: HDZ

Osma na listi, državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac istaknula je da su HDZ-ovim kandidatima za Europski parlament prioritet prometni projekti važni za Koprivničko-križevačku županiju:

– To se vidi i kroz projekt izgradnje drugog kolosijeka željezničke pruge od Dugog Sela prema Križevcima te dalje prema Koprivnici i mađarskoj granici, čija je vrijednost veća od 1,2 milijarde kuna. Završetkom tog projekta bit će sigurniji i efikasniji promet, a i puno bolja povezanost s metropolom. Na tom je tragu i strateški projekt gradnje Podravskog ipsilona te povezivanje s mađarskom granicom – naglasila je Brnjac.

Koliko su takvi projekti važni i koliko je u tome značajno iskorištavanje sredstava fondova Europske unije za razvoj županija, gradova i općina, podsjetio je sedmi na listi, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk:

– Zastupam jednu regionalnu komponentu kao dugogodišnji župan Šibensko-kninske županije, ali kao i predsjednik Hrvatske zajednice županija u drugom mandatu. Svakodnevno svjedočimo decentralizaciji, i fiskalnoj i funkcionalnoj, a isto tako i ravnomjernom razvoju, što do sada i nije baš bio slučaj. Upravo je to politika koju ću nastaviti braniti i u Europskom parlamentu, a tu je i braniteljska komponenta pa ću revno braniti i dignitet Domovinskog rata i naše zemlje – rekao je Pauk.

Dr. sc. Tomislav Sokol, treći na listi HDZ-a za EU parlament, prilikom posjeta Koprivničko-križevačke županije podsjetio je na demokršćanske vrijednosti:

– Na demokršćanskom se smjeru temelji Hrvatska demokratska zajednica, kao i cijela Hrvatska. Neprestano smo svjedoci koliko aktualna Vlada Republike Hrvatske djeluje u sinergiji s jedinicama lokalne uprave te koliko znače sredstva iz europskih fondova. Hrvatska je povukla 14 milijardi kuna više iz EU fondova nego što je u njih uplatila. Obilazeći Hrvatsku, svjedočimo koliko se radi i koliki se broj projekata iz tih sredstava pokrenuo. Neki od njih su izgradnja dječjih vrtića, što se vidi i u Koprivničko-križevačkoj županiji, zatim pomoćnici u nastavi te, za mnoge jedinice lokalne samouprave najvažniji, projekti aglomeracije – naglasio je Sokol i dodao da je uvjeren kako će sve to pomoći područjima koja zaostaju za razvijenijim dijelovima Hrvatske i Europe da se izjednače.

– Vodimo pozitivnu kampanju i govorimo o našim demokršćanskim i narodnjačkim vrijednostima, koje su dio Europske unije, a govore upravo to: da se treba što više toga spustiti građanima i raditi u korist pojedinca – zaključio je Sokol.

Naivna umjetnost primjer je kako Hrvatska može obogatiti Europsku uniju

Kandidati HDZ-a za Europski parlament posjetili su i Koprivnicu gdje su proveli neko vrijeme u druženju s građanima. Tom prilikom kušali su i podravski specijalitet, zaštićeno nematerijalno dobro bregofsku pitu, a svoj boravak u Koprivničko-križevačkoj županiji iskoristili su i za posjet Hlebinama i Galeriji naivne umjetnosti. U kolijevci naivne umjetnosti dočekala ih je načelnica Općine Božica Trnski te im predstavila novi projekt Općine Hlebine, Koprivničko-križevačke županije i partnera – rekonstrukcija Galerije naivne umjetnosti, prijavljen na 2. natječaj INTERREG V-A u sklopu Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., ukupno vrijedan 1,6 milijuna kuna. Uz to, razgledali su i izložbu “Skriveno blago naivnih majstora” iz fundusa Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti koja će biti otvorena za javnost ove subote.

Snimio Marko Posavec.

– Često smo za vrijeme pregovora znali govoriti da će Europa puno toga nama dati, ali imamo i mi puno toga što ćemo dati Europi. Hlebinska škola i naivna umjetnost naš je veliki doprinos Europskoj uniji. Cijela Hrvatska, s našim bogatstvom, tradicijom, kulturom i umjetnošću veliki je dodatak Europskoj uniji – istaknula je Dubravka Šuica nakon obilaska hlebinske galerije.

Kao i svaka od hrvatskih županija koje obilaze, i Koprivničko-križevačka županija ima svoje posebnosti, ali i mnoge potrebe koje dijeli s ostalim hrvatskim krajevima, kazao je Goran Pauk. – Pokušavamo osvijetliti našem narodu, našim biračima i našim građanima vrijednosti koje smo dobili ulaskom u Europsku uniju, koristi koje ostvarujemo i ono što ćemo zastupati u Europskom parlamentu kad pobijedimo na ovim izborima. Dugogodišnji sam župan Šibensko-kninske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija, a na temelju tog iskustva u Europskom parlamentu zalagat ću se za ravnomjerni regionalni razvoj i borba za sve politike koje to podrazumijevaju: više sredstava za kohezijsku politiku, a to je sve ono što nas izjednačava razvojno i regionalno te sa sobom vuče i gospodarske i infrastrukturne i zdravstvene i socijalne i kulturne projekte – zaključio je Pauk te kao zanimljivost dodao da je – podravski zet.

Snimio Marko Posavec.

Još jedna važna stvar za podravski kraj je i sigurnost njegovih granica, naglasio je u Hlebinama dr. sc. Tomislav Sokol. – U našem programu je i sigurna Europa, zaštita granica od nezakonitih migracija, što je izuzetno bitno za ovo područje koje je jako blizu mađarskoj granici. Svakako nam nije u interesu da imamo tvrdu granicu između Hrvatske i Mađarske, zbog toga je to svakako jedan od mojih osobnih prioriteta u Europskom parlamentu.

Plava skupina liste broj 9, kandidati HDZ-a za Europski parlament boravak u Koprivničko-križevačkoj županiji završili su na đurđevačkom području, obilaskom Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Matočec koje se bavi vinogradarstvom, a dio svoje vinarije obnovili su i opremili sredstvima EU fondova.

zatvori