Četvrtak, 25. travnja 2024.

Putovanje koprivničkog bračnog para Glavina u Zlatni trokut Indije: Gledati zalazak sunca kod Taj Mahala je nešto najromantičnije što čovjek može doživjeti

Goran Glavina, Koprivničanac na mirovnim misijama UN-a u sklopu svojih slobodnih dana putuje po svijetu. O njegovom putovanju sa suprugom u indijsku državu Gou već smo pisali, a u ovom članku donosimo drugi dio putopisa, ovaj put iz Zlatnog trokuta Indije.

Bračni par Glavina proveo je sveukupno 12 dana putujući Indijom. Od toga je pet dana bilo rezervirano za gradove New Delhi, Jaipur i Agru koji čine tzv. ‘Zlatni trokut Indije’.

Nakon provedenih sedam dana u Goi, posjetili ste tzv. Zlatni trokut Indije. Na što se to konkretno odnosi?

Nakon Goe htjeli smo posjetiti Zlatni trokut Indije, to je glavni grad Indije New Delhi, Agra (grad gdje je smješten poznata građevina Taj Mahal), ružičasti grad Jaipur, koji je dobio naziv po boji fasada na zgradama.

Po kakvim je sve znamenitostima poznat taj dio Indije?

Prije svega, htio sam da moja supruga vidi New Delhi, da malo prođemo kroz grad, da vidimo znamenitosti. Od Vrata Indije i Delhija (India Gate, Delhi Gate op. a.), Lotus hrama, različitih tržnica. Da posjetimo Gandhi Smriti, da posjetimo Memorijalni muzej Indire Gandhi na mjestu gdje je ubijena. Sadržaj muzeja je prilagođen tome da se vidi način njezinog djelovanja.

Zanimljivo je recimo bilo u Agri gdje se nalazi Taj Mahal, a Jaipur… Ja bih ga prije nazvao narančastim gradom, a ne ružičastim. Sva su pročelja pofarbana narančasto. Ali on je, eto, nazvan ružičastim.

Što vas najviše asocira na Indiju?

Indija je inače specifična po bojama, tamo svi nose sve moguće boje, zelene, ljubičaste, ružičaste, crvene. Da li po licu, po odjeći, oni su svi puni boja. Recimo, tijekom jednog od izleta smo naletjeli baš kada su hindusi slavili ‘Dan boja’. Oni slave, oni pjevaju, oni se vesele, to im je sveti praznik.

Rekli ste da ste prvo posjetili New Delhi. Kako on izgleda?

Ja sam u sklopu misije kao liaision officer proveo kojih dodatnih 10-15 dana u Indiji, tako da sam imao priliku upoznati Delhi sa svih strana. Hodajući svaki dan od tržnice do tržnice, upoznao sam ljude i njihove običaje. To je tako kada imate mogućnosti da poslovno provedete vrijeme na jednom takvom mjestu, a opet imate vremena istražiti sve.

U sklopu mojih slobodnih dana, supruga je došla avionom. Moram reći da su relativno jeftine karte, od Zagreba do New Delhija povratna karta za avion došla je 640 dolara.

Na izletu u Delhiju smo recimo naletjeli na jedan hram gdje su nam pokazali ta njihova božanstva, Šivu. Objasnili su nam svoju povijest, pa onda pokazali kako sviraju ispred različite instrumente, bilo je to predivno za vidjeti. Bilo je različitih doživljaja, događaja.

Poslije New Delhija uslijedila je Agra. Kako ste tamo putovali?

Agra je od Delhija udaljena kojih 250-300 kilometara. Kad smo išli na taj put, organizirali smo putovanje preko neke lokalne agencije koja nam je ponudila prijevoz do tamo jer bi inače autobusom izgubio cijeli dan.

Ovako dobiješ vozača i vozilo koje te osobno vozi na sve zanimljivosti i aktivnosti na tom putu.

Posjet Taj Mahalu? 

Kod samog dolaska u Agru turistički vodič nam je rekao da nećemo ići u Taj Mahal prije pet sati popodne, jer tada oni zatvaraju Taj Mahal za posjetitelje. Kad sam ga pitao zbog čega, rekao mi je da ću sve već vidjeti. I meni je bilo čudno, pa došao sam vidjeti Taj Mahal. Uzvratio mi je da imamo vremena i neka ne brinem.

Međutim, ispostavilo se to jednim od boljih rješenja. Taj turistički vodič bio je profesor povijesti i on nam je prikazao Taj Mahal s jedne drugačije perspektive. Prvo nas je proveo kroz okove, dijelove Taj Mahala koji se sastoje od grobnica, jedna bijela grobnica s bijelim spomenikom i druga strana s koje se htjela sagraditi crna grobnica na isti način, no povijest je pokazala da, kad je umro (Jahan-Šah, vladar koji je dao sagraditi Taj Mahal, op.a.) nije bilo te mogućnosti. Međutim, s tog predjela se isto pruža predivan pogled na rijeku, na Taj Mahal i ostalo.

Kada smo kasnije došli do Taj Mahala, onda nam je vodič objasnio zašto je htio da dođemo u to vrijeme. Prvo, razlog je da tada nema toliko gužve. Drugi je razlog zalazak sunca koji je htio da doživimo u Taj Mahalu. To je jedna od najromantičnijih stvari koje čovjek može doživjeti. Na takvom mjestu gdje zalazi sunce, gdje se mijenja boja kamena.

Taj kamen s kojim je građen ima u sebi ugrađene te šljokice i te neke materijale pomoću kojih mijenja svoju boju u različitim dijelovima dana. Doživjeti Taj Mahal na taj način je nešto sasvim drugo. Ja sam na tome vječno zahvalan tom profesoru što nam je to pokazao na takav način. Ljudi obično dođu, poslikaju, kažu: ‘vidio sam Taj Mahal i ja bio sam tu’. Međutim, dok vi njega doživite na taj način, to je nešto sasvim drugačije. Evo, to sam htio naglasiti.

Cjelokupni doživljaj putovanja u Indiju?

Od 12 dana sveukupno smo proveli sedam dana u Goyi, jedan dan u Agri, jedan dan u Jaipuru, a u Delhiju smo bili tri dana.

Sve je to lijepo za vidjeti. Iskoristio sam sa suprugom te novce koje smo zaradili da putujemo jer u godinama koje nam dolaze jedino što ćemo pamtiti su sjećanja. Ako su sjećanja lijepa s onim za što nas veže za ta putovanja, to je ono što ostaje u nama i što ćemo pamtiti za cijeli život.

Znate kako je s materijalnim vrijednostima, danas imate, sutra nemate, danas dođe, sutra prođe. Novac dođe, sutra prođe, ali sjećanja nam ostaju. Zato i organiziramo ta putovanja, nekad s djecom, nekad sami, pogotovo radi njihovih obaveza u školi i fakultetu kada nisu u mogućnosti sudjelovati u svim našim izletima. Ali dok možemo, mi to iskoristimo.

zatvori