Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Stotinjak glazbenih amatera sudjelovalo na Županijskoj smotri tamburaških orkestara i malih tamburaških sastava

U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije u Virju je u petak, 10. svibnja održana Županijska smotra tamburaških orkestara i malih tamburaških sastava.

Domaćini ove smotre bili su članovi Hrvatskog pjevačkog društva „Ferdo Rusan“ iz Virja, a pokrovitelj Koprivničko-križevačka županija. U programu je sudjelovalo stotinjak glazbenih amatera iz dva orkestra i četiri mala tamburaška sastava. Smotri su, između ostalih, prisustvovali pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, načelnik Općine Virje Mirko Perok i tajnica Zajednice Zrinka Roksandić.

U ime Županije pročelnica Ivančić pozdravila je sve sudionike i posjetitelje, osvrnula se na 20 godina rada Zajednice te pohvalila njihove aktivnosti, istaknuvši kako se ne moramo brinuti za opstanak kulturnog amaterizma zbog svih ovih vrijednih i talentiranih ljudi koji čuvaju našu kulturnu baštinu i promoviraju županiju unutar i izvan granica Hrvatske. Domaćinima iz Virja zahvalila je na domaćinstvu, sudionicima zaželjela uspješan nastup i otvorila Smotru.

U natjecateljskom programu sudjelovali su:
– u kategoriji koncertni orkestar – tamburaški orkestar HPD „Ferdo Rusan“, Virje i tamburaški orkestar Kulturne udruge „Tomislav Franjić“ Kalinovac
– u kategoriji koncertni sastav – mali tamburaški sastav udruge “Prekodravski zvon“ iz Gole
– u kategoriji folklorni sastav: tamburaški sastav KUD-a „Stari graničar“ Cirkvena, tamburaški sastav KUD a „Rudar“ iz Glogovca te tamburaški sastav KUD-a Molve

Sve izvedbe pratio je i ocjenjivao selektor Hrvatskog sabora kulture Ivan Potočnik koji se prilikom vrednovanja vodio sljedećim umjetničkim elementima i mjerilima: tehnika sviranja, težina programa, skupnost, tempo, ritam, muzikalnost, ugođenost, cjelovitost interpretacije, koncepcija programa i opći dojam.

Za predstavnike naše Županije koji će sudjelovati na 26. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava 2. i 3. studenoga 2019. u Dugom Selu izabrani su:
– u kategoriji koncertni orkestar – TO Kulturne udruge „Tomislav Franjić“ Kalinovac
– u kategoriji koncertni sastav – mali tamburaški sastav udruge “Prekodravski zvon“ iz Gole
– u kategoriji folklorni sastav: TS KUD- a „Rudar“ iz Glogovca

Cilj susreta hrvatskih tamburaških orkestara i sastava jest očuvanje i razvoj tamburaške nematerijalne kulturne baštine, prikaz najvrjednijih ostvarenja i aktualnih postignuća amaterskih tamburaških orkestara i sastava u Republici Hrvatskoj, osnivanje i revitalizacija županijskih smotri tamburaškog stvaralaštva, poticanje glazbenog stvaralaštva, amaterskog rada i razvoj publike.

zatvori