Subota, 20. travnja 2024.

FOTO Koprivničanac Vedran Petričić u Gvatemali – zemlji vulkana i majanske kulture

Srednjoamerička zemlja vulkana i majanske kulture Gvatemala sljedeća je destinacija koju je koprivnički svjetski putnik Vedran Petričić odlučio posjetiti.

U Republici Gvatemali živi oko 13 milijuna stanovnika, a većinu čine potomci Maja i europskih doseljenika. Zemlja graniči s Meksikom, Belizeom, Hondurasom i Salvadorom, a ima izlaz na Tihi ocean i Karipsko more. Zemlja čije se tri regije razlikuju u klimi, nadmorskoj visini i krajoliku nagnala je Vedrana da ju pobliže upozna.

Na teritoriju te zemlje nalazi se tridesetak vulkana, od kojih je četiri aktivno. Jedan od njih je i vulkan Fuego koji otprilike svakih 20 minuta izbacuje manje količine plina i pepela.

Vedrana su očarala i druga prirodna bogatstva te zemlje, poput čarobnog jezera Atitlan, bisera Gvatemale smještenog u arhipelagu vulkanskih otočića.

Osim istoimenog glavnog grada Gvatemale, kojeg lokalci skraćeno zovu Guate, Vedran je posjetio i otočni gradić Flores – zadnje neovisno utočište Maja. Nedaleko od Floresa nalazi se i Tikal, najstarije, ujedno i najspektakularnije majansko nalazište.

Podsjetimo, Koprivničanac Vedran Petričić do sada je obišao više od pedeset zemalja na pet kontinenata. Već smo izvijestili o njegovom putovanju u Indoneziju, dok posljednjih mjeseci obilazi države Latinske Amerike. Imao je prilike mjesec dana boraviti u Kolumbiji, posjetio je Panamu i Kostariku, bio je u Nikaragvi, a pod turističkim motom ‘Don’t skip Salvador’ (Ne preskoči Salvador) opisao je zašto ne bismo smjeli propustiti razgledati ljepote te zemlje. Što je pak sve vidio u Gvatemali pogledajte u priloženoj fotogaleriji.

zatvori