Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO Udruga Bolje sutra pokrenula novi projekt kojim će osobe s invaliditetom pripremati za tržište rada

Udruga osoba s invaliditetom ‘Bolje sutra’ grada Koprivnice osmislila je način kako osobe s invaliditetom što bolje pripremiti za tržište rada. ‘Socijalno uključivanje i jačanje marginaliziranih skupina putem mobilnih mentora’ (SUJ3M) projekt je kojim Udruga educira osobe s invaliditetom te im pomaže razviti potrebna znanja i vještine.

Riječ je o dvogodišnjem programu za koji je Udruga Bolje sutra iz Europskog socijalnog fonda dobila malo više od milijun kuna, točnije 1,159.001,50 kuna. Taj se novac koristi za organiziranje edukacija za ECDL operatere te edukacije o mekim, komunikacijskim i transverzalnim vještinama koje osobama s invaliditetom pomažu u poslovnom rastu i razvoju.

Dvanaest polaznika već je završilo obuku za ECDL operatere koja je trajala malo više od mjesec dana, a provodio ju je profesor informatike iz Obrtničke škole Koprivnica Danijel Mustafa.

– Moja osobna dužnost i zadaća bila je ta da, s obzirom na to da sam profesor informatike i osposobljeni ECDL ispitivač i predavač, obučim ove osobe za budući rad na računalu u svojstvu da dobe uvjerenja za ECDL operatere – što su sada i dobili. Mogu osobno reći da mi je to jedno od najljepših iskustava u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri.

Izvor: koprivnica.hr

Projekt, osim edukacija, osobama s invaliditetom osigurava i mobilne mentore – osobe koje korisnicima ove usluge pružaju podršku u osnaživanju u području neovisnog življenja. To uključuje savjetovanje, razmjenu iskustava, davanje motivacije za prihvaćanje izazova, prenašanje stečenih znanja i na koncu podizanje samopouzdanja i samopoštovanja osoba s invaliditetom.

– Očekivani rezultati projekta su da osobe s invaliditetom razviju potrebne vještine i znanja kako bi mogli ostvariti samozapošljivost, dok je krajnji cilj dobivanje prilike za zaposlenje – rekla je voditeljica projekta Tajana Premec.

Jedan od korisnika ove usluge, Mario Šoštarić iz Virja, već se odlučio za samozapošljavanje. Planira pokrenuti OPG za uzgoj koka nesilica, a u tome će mu pomoći mobilni mentor, kao i edukativne radionice. – Prepreke preda mnom su velike, svi obećavaju nekakva bespovratna sredstva, ali na kraju od njih ništa. Idem u borbu sam i nadam se da će uspjeti.

– Ovo je zaista značajna usluga i vjerujem da će primjer dobre prakse usvojiti i neke druge udruge s područja zemlje. Vjerujem i da će mnogima ovaj projekt promijeniti život – optimistično je rekla predsjednica Udruga Bolje sutra Marija Mraz.

zatvori