Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO Otvorena zanimljiva izložba fotografija Damira Novaka ”Karikaturom protiv požara”

U sklopu obilježavanja Mjeseca zaštite od požara u križevačkom Hotelu ”Kalnik” u srijedu  8. svibnja 2019. godine, otvorena je zanimljiva izložba karikatura autora Damira Novaka pod nazivom ”Karikaturom protiv požara”. Izložbeni postav čine 52 karikature.

”Vatrogasci mogu sve – oni gase velike požare, spašavaju ljude u nesrećama, skidaju mačke sa stabala… Ali ti naši svakodnevni heroji nekad nailaze na prepreke, od neizbježnog političkog utjecaja, preko birokratskih odluka pa sve do teških događaja koji su sastavni dio posla. Kao način borbe protiv svega toga, Damir Novak je upotrijebio drevni lijek – smijeh.

Autor kroz svoje karikature vatrogasne tematike u fokus stavlja malog, običnog vatrogasca koji, unatoč nedaćama koje ga svakodnevno okružuju, nastavlja sa svojom zadaćom. Njegovi likovi, uz katkad sarkastične komentare, odgovaraju na dnevno političke situacije koje utječu na vatrogasce. Dio karikatura ima i edukativnu poruku, a tu su i neizbježni žensko-muški odnosi. Pogledajte svijet očima običnog vatrogasca i naučite nešto korisno. I zapamtite – smijeh je lijek!”

Damir Novak je vatrogasni tehničar, vatrogasni sudac i predsjednik DVD-a Mali Mihaljevec. Član je Hrvatskog društva karikaturista od samog osnutka i više puta biran u izvršni odbor društva. Izlagao je na mnogim samostalnim i zajedničkim izložbama širom svijete, a najznačajnije su: Dom humora u Gabrovo – Bugarska, Galerija „Osten“ Skoplje -Makedonija, Kolašin – Crna Gora, Centar za kulturu Čakovec, Knjižnica „Nikola Zrinski“ Čakovec, Varaždin – Vatrogasni muzej, Koprivnica – Muzej Grada Koprivnice, Križevci – Hotel Kalnik.

Stalni je suradnik tjednika „Međimurje“ gdje objavljuje svoje karikature, stripove i portrete poznatih osoba. Suradnik je u Vatrogasnom vjesniku za koji uz karikaturu radi i bojanke za djecu, stripove vatrogasnih tematika za djecu, ilustracije stručnih izdanja knjiga. Izradio je oko 270 karikatura na temu VATROGASCI koje ima u arhivi. Organizator je 3. međunarodne festivala karikature u Čakovcu. Dobitnik je 63 nagrada za karikature od toga 20 u Hrvatskoj, a ostale je dobio u Koreji, Kini, Siriji, Italiji, Austriji, Kanadi, Makedoniji, Iranu, Rumunjskoj, Iraku, Crnoj Gori, Srbiji, Turskoj i Češkoj.

Nazočnima se na izložbi obratio zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Križevaca Ivan Matosović, koji je izrazio zadovoljstvo što je izložba postavljena u Križevcima, rekavši da je do sada bila postavljena u Koprivnici i Varaždinu te da vjeruje da će se izložba moći vidjeti u mnogim gradovima Lijepe naše. Zahvalio se posjetiteljima koji i na ovakav način pružaju potporu vatrogascima.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Goran Matoničkin pohvalio je održavanje izložbe i radove Damira Novaka.

U ime Grada Križevaca i križevačkog gradonačelnika nazočnima se obratio pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport,socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel koji je izložbu i otvorio. Pročelnik Novosel izrazio je zadovoljstvo što se ova veoma zanimljiva izložba održava u Križevcima, najvatrogasnijem gradu u Hrvatskoj.

Tekst i fotografije: Krešimir Juratović

zatvori