Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Na Izložbi vina podravskog kraja izabrano je novo Gradonačelnikovo vino

Ovogodišnju titulu Gradonačelnikovog vina osvojio je rajnski rizling, berba 2018. Vinarije Kostanjevec. To je vino na 11. Izložbi vina podravskog kraja održanoj u Starigradu u organizaciji Udruge vinogradara i voćara koprivničkog kraja Fran Galović, ocijenjeno s 87 bodova. Osvajanju titule pridonijela je činjenica da zadovoljava određene zakonske uvjete i može se stavljati u promet.

Organizacijski odbor posebno je nagradio Zlatka Sonenšajna za najbolje ocijenjeno predikatno vino i ujedno najbolje ocijenjeno vino izložbe. Riječ je o tramincu, berba prosušenih bobica 2013. s osvojenim 91 bodom.

Prema pravilniku po kojem titulu šampiona dobiva najbolje ocijenjeno vino redovne berbe, šampion izložbe je Dalibor Jagić čiji je zeleni silvanac, berba 2018. ocijenjen s 87 bodova. Jednako je ocijenjen i rajnski rizling, berba 2018. Maria Habijanca, pa je komisija morala pristupiti tzv. pripetavanju, uslijed kojega su dali prednost zelenom silvancu.

Spomenimo i da je jedanaestero certificiranih degustatora ocijenilo 157 uzoraka vina – 142 bijela, 3 ružičasta, 11 crnih i jedno vino od meda.

(Grad Koprivnica)

zatvori