Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Evo tko su pobjednici natjecanja u ručnoj košnji

Već tradicionalno natjecanje u ručnoj košnji održano je u petak, 10. svibnja, na Sajmištu u Koprivnici u sklopu 23. Dana travnjaka Koprivničko-križevačke županije.

Podsjetimo, natjecanje je trebalo biti održano prošli vikend, no odgođeno je zbog lošeg vremena. Kosci su tako novu priliku za prikaz ručne košnje dobili u petak na koprivničkom Sajmištu.

Udruga Zagoraca Podravine, koja tradicionalno u suradnji sa Županijom organizira ovo natjecanje, ponovno se pobrinula za dobru atmosferu pa nije nedostajalo pjesme, smijeha, ali i domaćih delicija koje su olakšale košnju. Vješti kosci pokazali su brzinu i preciznost u borbi s bujnom travom nakon kišnih prilika, a natjecalo ih se 10 u muškoj te 7 u ženskoj kategoriji.

Podršku su im pružili i župan Darko Koren te predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar sa suradnicima, koji su im zahvalili na trudu i predanosti te poželjeli mnogo uspjeha i sreće u natjecanju.

– Svake godine u sklopu Dana travnjaka organiziramo ovo natjecanje kako bi sačuvali tradiciju naših starih. Drago mi je da smo se okupili i pokazali kako nas ni vremenski uvjeti ne mogu spriječiti da se dobro zabavimo i pokažemo kako treba čuvati našu baštinu od zaborava. Neki od vas imaju bolju tehniku, drugi pak alat, no svi smo mi danas pobjednici – kazao je župan te otvorio natjecanje.

U muškoj konkurenciji prvo je mjesto osvojio Milan Mojčec, drugo mjesto je osvojio Dragutin Grobenski, a treće Stjepan Matoničkin. Nadica Kolenko bila je prva u ženskoj konkurenciji, druga je bila Barica Forjan, a treća Dragana Grobenski. Priznanja i sponzorske pakete uručio im je župan pohvalivši njihov trud i iskazanu tehniku.

Ocjenjivačkim povjerenstvo predsjedala je dr. sc. Marcela Andreata-Koren, a ostali članovi bili su Vlado Kušec, Zdravko Cvelber, Mateja Lončar i Darko Novotni.

Na natjecanju u ručnoj košnji uz nagrađene još su sudjelovali: Zlatko Šestanj, Zlatko Barešić, Stjepan Veličan, Stjepan Krženjak, Mato Kuzminski, Siniša Rendulić, Franjo Grobenski, Branka Bukvić, Marija Ževnar, Jela Pintarek te Marija Halusek.

zatvori