Frans Verbeeck: Withes' Sabbath. Ustupio Muzej grada Koprivnice.
Ususret Međunarodnom danu muzeja već 24. godinu zaredom odvija se Edukativna muzejska akcija, ove godine s glavnom temom (pre)hrana. Akcija koja traje još dva tjedna okupila je više od 60 muzeja i galerija iz cijele Hrvatske, a ovogodišnji domaćin i voditelj je Muzej grada Koprivnice.

Izložbe vas čekaju u Muzeju, Galeriji Koprivnica, Galeriji Mijo Kovačić i Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, a u srijedu, 8. svibnja od 18 sati posjetite predavanje Tomislava Terstenjaka u Galeriji Mijo Kovačić i upoznajte običaje i vjerovanja vezana uz hranu te saznajte više o kuriozitetima vezanim za nju – od ljubavnih napitaka starih Grka, kruha boga Janusa, pa sve do starih hrastova Europe i duboko ukorijenjenih vjerovanja Balkana.

Jer, ne zaboravimo – među ostalim, hrana je magija. Pretvaranje namirnica u energiju koja nas pokreće nam se može činiti kao alkemijski ili magijski proces. Hrana je i život, unošenjem energija održavamo svoju životnu energiju. Centralni element mnogih religija je upravo jelo, a hrana se tisućljećima prinosila bogovima, bogovima su se i prinosile žrtve da bi hrane uvijek bilo dovoljno. Mnogi zaboravljeni bogovi su bili direktno ili indirektno povezani uz hranu. Proricalo se iz hrane. Grah se može činiti nama kao najobičnija namirnica ali na prostorima Balkana je jedno vrlo popularno sredstvo za proricanje budućnosti. Hrana je zajedništvo. Okruženi dragim ljudima dijelimo mnoge velike trenutke naših života, od rođenja do sprovoda.

Više o hrani saznajte na predavanju već u srijedu, a u subotu 11. svibnja spremite se za edukativnu šetnju središtem Koprivnice u kojoj će Tomislav Terstenjak objasniti više o biljkama iz “čarobnjakove kuhinje”. Program EMA-e pratite na http://www.muzej-koprivnica.hr/

Ustupio Muzej grada Koprivnice.
Lararium, Pompeji. Ustupio Muzej grada Koprivnice.