Petak, 29. ožujka 2024.

DANI IVANA VITEZA TRNSKOG Predstavljena prošlogodišnja pobjednička zbirka poezije mlade autorice Maše Virag

U koprivničkoj Galeriji ‘Mijo Kovačić’ sinoć je predstavljena knjiga “(za)cjelivanja” mlade domaće autorice Maše Virag.

Zbirka je to poezije čiji je rukopis pobijedio na prošlogodišnjem natječaju za nagradu Ivan vitez Trnski te je povodom devetih po redu Dana Ivana viteza Trnskog predstavljena u tiskanom izdanju.

Što joj ova nagrada znači rekla je na jučerašnjem predstavljanju knjige Maša Virag:

– Za mene je ova nagrada odlična stvar. Treba se suočiti s mnogim stvarima kao i ovako stati pred ljude. Tako i sa samim sobom zapravo. Malo je to sve meni nadrealno, ‘ajmo reći. Tek se desilo pa je sve kao u nekom snu. Uopće još nemam taj neki osjećaj. Knjiga je nova, nisam ju još prolistala, nisam ni stigla pomirisati stranice, ali da, odličan je osjećaj. Bude potpuno strašno pisati o potpuno intimnim stvarima, odnosima s ljudima, što ti se događa u svakodnevici. To sve mora izaći van, to sve odlučiš staviti u knjigu, poslati na natječaj, pa pobijediti… I odjednom svi čitaju stvari o tebi, što ti misliš o nečemu, svakodnevnim stvarima.

Uz knjigu prošlogodišnje dobitnice, predstavljena je i knjiga autora Siniše Matasovića ‘Tvoj novi dečko’ koja vrvi anti-ljubavnom poezijom osebujnog stila koji možda najviše podsjeća na Bukowskog, kako ga je predstavio koprivnički autor Marko Gregur.

Sam autor se složio s tim, nadodavši da, iako su autobiografski elementi u pisanju gotovo neizbježni, u kreativnom procesu ima drugačiji pristup, što je objasnio riječima:

– Ljudi koji me poznaju znaju mi reći: “Pa dobro, ti si sasvim drugačiji dečko od ovoga kako pišeš. Ti u toliko pjesama ubijaš tog novog dečka od svoje bivše cure”. Ja naglašavam da u radu postoji veliki dio autobiografskog, ali uvijek postoji ta pjesnička distanca. Ona je potrebna i kada je postignete onda to ima smisla. Mislim da se i osjeti da sam ja tu vezu nadrastao, počeo sam ju pisati tek godinu dana nakon prekida.

Manifestacija Dani Ivana viteza Trnskog nastavlja se večeras u Bjelovaru, gdje se održava kolokvij u Narodnoj knjižnici, a predavači će biti dr.sc. Katica Čorkalo Jemrić, doc.dr.sc. Mario Kolar, dr.sc. Željko Karaula i doc.dr.sc. Matija Ivačić.

Za samo finale manifestacije pripremljena je objava pobjednika natječaja Ivan vitez Trnski, koja će uz prigodni program biti održana sutra u Novigradu Podravskom u večernjim satima.

Snimio Krešo Puklavec
Snimio Krešo Puklavec
Snimio Krešo Puklavec
Snimio Krešo Puklavec
Snimio Krešo Puklavec
Snimio Krešo Puklavec
zatvori