Petak, 19. travnja 2024.

Aglomeracija Koprivnica na korak je do provedbe, Legrad i Sokolovac ispali zbog novih europskih pravila

Veliki projekt Aglomeracije Koprivnica jako dobro napreduje, premda su iz njega izbačene općine Sokolovac i Legrad. No, razlozi za to nisu političke naravi već je riječ o novim pravilima Europske komisije koje provodi Jaspers.

Rekao je to danas tijekom konferencije za novinare održane u sjedištu koprivničke Gradske uprave zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić:

– To nije ništa neuobičajeno. Razumljivo je da načelnici općina i mještani misle da su zakinuti, no to treba anulirati. Nismo mi ti koji određujemo pravila. Nismo mi ti koji možemo odrediti da nekoga prema simpatijama ili antipatijama možemo politički gurati, a da struka to ne može obraniti.

Pred nama su za projekt koprivničke Aglomeracije dva ključna termina: sredina lipnja i početak rujna, upozorio je Vukmirić, istaknuvši da je koprivnička ekipa dosad dobro odradila posao. Tome u prilog govori i činjenica da su predstavnici Koprivnice imali priliku odraditi sastanak s predstavnicima Jaspersa, što je pravi presedan, rekao je Vukmirić:

– Koprivnica je u najboljoj poziciji upravo iz razloga silnog angažmana i prepoznatljivosti, važnosti projekta za cijelo ovo područje.

A premda prema ocjeni Jaspersa Legrad i Sokolovac nisu prihvatljiva područja za zahvate u ovoj Aglomeraciji, to ne znači da se odustaje od izgradnje u tim općinama. Rekao je to gradonačelnik Koprivnice, koji ujedno ima i ulogu skupštine Komunalca, Mišel Jakšić:

– I Legrad i Sokolovac kao općine su naši veliki partneri i u samom Komunalcu, i u redovnom poslovanju Koprivničkih voda. Imamo korektnu suradnju s obojicom načelnika. I jednostavno, vrlo brzo smo se preustrojili, da vidimo uz postojeće kapacitete općina i Koprivničkih voda, te uz malu asistenciju Hrvatskih voda da ih u paralelnom procesu, kroz neke druge projekte vučemo s nama dalje. Tu nam je vrlo mnogo pomogao kolega Vukmirić.

Smanjenje obuhvata Aglomeracije Koprivnice za područja općina Sokolovac i Legrad sa 141 na 86,2 kilometra rezultirao je i smanjenjem investicijske vrijednosti za gotovo 100 milijuna kuna – na 410,9 milijuna kuna. Rekao je to predsjednik Uprave Koprivničkih voda Zdravko Petras i poručio:

– To ne znači da Sokolovac i Legrad nikad neće imati kanalizacijsku mrežu. Već radimo nove feasibility studije za te dvije općine. U planu su novi investicijski ciklusi. Jedan je Park play 3 koji će krenuti u kolovozu. Postoji mogućnost sufinanciranja i preko programa ruralnog razvoja. Stoga ćemo u narednih nekoliko mjeseci, naravno u suradnji s Hrvatskim vodama, iznaći rješenje da se obuhvat koji je ispao iz Aglomeracije Koprivnica financira preko drugih projekata i da se ta kanalizacijska mreža izgradi.

Svi govornici danas su u koprivničkoj Gradskoj upravi isticali da su za dobar status projekta Aglomeracija Koprivnica zaslužni profesionalizam i zajedništvo. Riječ je o projektu na kojemu Koprivnica ima iznimnu potporu iz Hrvatskih voda, a projekt svojim lobiranjem “gura” i HDS-ov saborski zastupnik Branko Hrg.

zatvori