Četvrtak, 25. travnja 2024.

Županija nastavlja financirati HGSS Stanicu Koprivnica i to u većem iznosu nego do sada

Koprivničko-križevačka županija nastavlja financirati rad Stanice Koprivnica Hrvatske gorske službe spašavanja.

Sporazum o financiranju potpisan je danas u koprivničkom sjedištu Županijske uprave, a iznos financiranja povećan je s dosadašnjih 20 na 35 tisuća kuna.

Župan Darko Koren je predstavnicima koprivničke stanice HGSS-a zahvalio na dosadašnjem angažmanu, istaknuvši važnost postojanja ovakve službe koja je uvijek u stanju pripravnosti za organizaciju spašavanja u nepristupačnim područjima:

– Baš iz tog razloga imamo potrebu vam se zahvaliti na vašoj ulozi u našoj zajednici. Ono što tu treba naglasiti je činjenica da vi svi radite taj posao iz ljubavi. Takav društveni angažman u pravilu daje više tom društvu nego oni klasični angažmani koji imaju određenu protuvrijednost u novcu.

Snimio Krešo Puklavec

Zamjenik župana i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić također je HGSS-ovcima zahvalio na dosadašnjoj suradnji te napomenuo kako je, uz vatrogasce, gorska služba spašavanja najveći oslonac županijskoj civilnoj zaštiti:

– Naš sustav civilne zaštite najviše se oslanja na HGSS i na vatrogastvo. Vi ste jedine dvije operativne snage koje su i educirane i opremljene i imate stručno ljudstvo. Zadnjih nekoliko godina nije bilo potrebe za nekim većim intervencijama, nije bilo ni poplava ni katastrofa, ja se nadam da će tako i ostati.

Snimio Krešo Puklavec

Zahvalivši na upućenim riječima, pročelnik HGSS stanice Koprivnica Dejan Bojovski istaknuo je kako je u tri godine djelovanja stanice postignut veliki napredak, od povećanja broja članova do poboljšanja kvalitete i uvjeta rada. Posebno je naglasio kako je naša Županija prva koja je prepoznala važnost ustroja ovakve službe na regionalnoj razini.

– Uvijek je ugodno doći u Županiju, upravo je Županija bila ta koja je prva primijetila potrebu za osnutkom stanice na području naše županije. Ove godine u srpnju ćemo slaviti tri godine od osnutka stanice. Od jednog skromnog početka od 12 ljudi, danas nas je 31. Imamo 7 suradnika, 8 pripravnika, 15 spašavatelja i jednog gorskog spašavatelja. Za jedno relativno kratko vrijeme to je stvarno velik uspjeh, a to samo govori da novac koji se ulaže u nas nije uzalud bačen novac. To je novac koji se ulaže u ljude koji su u svakom trenutku spremni krenuti u akciju.

Snimio Krešo Puklavec

Bojovski je naveo i podatak kako su u prošloj godini imali ukupno 14 akcija spašavanja, 7 intervencija, 19 osiguranja, 7 dežurstava, 14 vježbi, 88 preventivnih edukacija, 20 specijalističkih tečajeva i jedan instruktorski tečaj.

Podsjetimo, HGSS stanica Koprivnica osnovana je da bi organizirala, unaprijedila i obavljala djelatnosti spašavanja i zaštite ljudskih života i imovine u planinama, nepristupačnim područjima i u drugim izvanrednim okolnostima na području Koprivničko-križevačke županije.

zatvori