Utorak, 26. ožujka 2024.

VIKEND PUN ZBIVANJA Ususret Prazniku rada kalendar događanja je prepun, svatko može naći nešto za sebe

Vikend pred nama proći će u znaku, recimo to tako, najave proslave Praznika rada koji nam dolazi iduće srijede. Za subotu su najavljena brojna događanja i mnogi će Koprivničanci među njima moći pronaći nešto za sebe.

Za početak, tu je bogato subotnje prijepodne koje će ponovno u centar grada privući mnoštvo ljudi. Na Trgu bana Jelačića počinje Sajam cvijeća i koprive. Riječ je o već tradicionalnoj prodajnoj izložbi cvijeća i biljnog materijala koja će trajati sve do 1. svibnja, a ove će godine biti obogaćena novom tematikom vezanom uz biljku koja je zaštitni znak grada Koprivnice – naravno, koprivu. Kako kažu iz Turističke zajednice grada Koprivnice, kopriva je poznata i po ljekovitim, nutritivnim i afrodizijačkim svojstvima.

Na Sajmu cvijeća i koprive nudit će se svježe i suho cvijeće, presadnice, ukrasno i egzotično bilje, hortikulturne sadnice i dendrološki materijal, ali i razni pripravci i proizvodi od koprive, a posjetitelji će moći upoznati i neke od starih zanata podravskog kraja.

Od 9 sati sve do podneva na Zrinskom trgu čeka nas još jedno Mjerenje zdravlja uz Belupo. Građani će svoje zdravlje moći provjeriti u šest mini liječničkih ordinacija te u ljekarničkom i nutricionističkom savjetovalištu. Za dobru atmosferu pobrinut će se Scifidelity Orchestra s pjevačicom Tamarom Korunek te plesačice iz Plesnog studija Jump, a za zdravu okrjepu pobrinut će se Podravkini kulinarski majstori.

Izvor: Belupo.

Ni to nije sve od subotnjih zbivanja u centru grada. Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije obilježit će Nacionalni dan hitne medicinske službe, na Zrinskom trgu od 10 do 13 sati. Posjetitelji će naučiti ponešto o hitnim medicinskim stanjima, osnovnim mjerama održavanja života uz upotrebu AVD uređaja, a moći će izbliza razgledati i vozilo hitne pomoći i medicinsku opremu, kao i izmjeriti tlak i šećer.

U subotu je na rasporedu i druga proljetna tržnica knjiga, od 9 do 13 sati ispred Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” ili, u slučaju lošeg vremena, u veži i na Odjelu za odrasle.

Moći ćete se i razgibati uz još jednu aktivnost Hodanjem do zdravlja. Pod vodstvom kineziologa Mihaela Buzine hodat će se tri kilometra ulicama grada, a okupljanje je u 10 sati ispred Vijećnice.

Bit će tu i sportskih zbivanja od kojih svakako treba istaknuti veliki derbi Podravka Vegete i Lokomotive u gimnazijskoj dvorani. Naše su rukometašice prije deset dana izbacile Lokomotivu iz Kupa, a sada će pobjedom pokušati napraviti korak prema osvajanju još jednog naslova državnih prvakinja. Utakmica će imati i humanitarni karakter: prikupljat će se dobrotvorni prilozi za obitelj Čirković kojima je u požaru izgorjela kuća. Tako da, u subotu od 18 sati svi u dvoranu!

Ljubitelji nogometa moći će uživati u utakmicama županijskih nogometnih liga. Raspored utakmica Prve ŽNL provjerite ovdje, a raspored Druge lige u ovom članku. Ako vas zanimaju Treća i Četvrta ŽNL, raspored utakmica nalazi se ovdje.

Za one koji vole žešći zvuk, RockLive je pripremio “Pank praznik”. Od 21 sat u Kampusu nastupaju Debeli precjednik, Antitodor i Fraktura mozga.

Nedjelja će biti mirnija. Istaknimo još jedan u nizu koncerata Zvuci koprivničkih orgulja koji će se održati s početkom u 20 sati u župnoj crkvi sv. Nikole. Koprivnička glazbena umjetnica Natalija Imbrišak izvodit će djela J. S. Bacha, T. Albinonija, C. Francka, J. Rheinbergera, C. Saint-Saensa, L. Ebnera i M. Lešćana. Ulaz je slobodan.

Ljubitelji jazza doći će na svoje u utorak kada povodom Međunarodnog dana jazza u Le Petit Caféu na Zrinskom trgu nastupa Buzzers kvintet. Ulaz je slobodan, a koncert počinje u 21 sat.

A srijeda nam donosi Praznik rada i bogat prigodni program koji počinje već u ranim jutarnjim satima budnicom Puhačkog orkestra grada Koprivnice. Oni mlađi zabavljat će se u lunaparku i na dječjim igraonicama, a oni malo stariji kušat će Carlsbergov Blanc 1664. Centrom grada vozit će se članovi “Biciklina” na svojim oldtimerima, a točno u podne građanima će se tradicionalno podijeliti četiri i pol tisuće porcija graha. Navečer, od 20 sati, koncert na Zrinskom trgu održat će Prljavo kazalište.

Tko želi Praznik rada provesti malo aktivnije, može se pridružiti planinarenju i biciklijadi do Aninog vrha na Bilogori u organizaciji HPD-a Bilo i Biciklističkog kluba Rotor.

zatvori