Srijeda, 24. travnja 2024.

U sklopu projekta Sigurnost na vodi osposobljeno je 15 juniora spasilaca

Tečaj junior – spasilac, koji provodi Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem u sklopu projekta Sigurnost na vodi, održan je u Koprivnici.

Tečaj je trajao tri dana, a uspješno ga je završilo 15 polaznika, učenika koprivničkih osnovnih škola Braća Radić, Đuro Ester i Antun Nemčić Gostovinski.

Tečaj je vodila Lovorka Šimunec, instruktorica spašavanja Hrvatskog Crvenog križa, a prvu pomoć s polaznicima je odradio dr. Dražen Curman, predavač prve pomoći.

Tijekom spasilačkog obučavanja polaznici su uspješno svladali vještine u vodi (plivanje, ronjenje, samospašavanje, skokove, tegljenje utopljenika i tehnike spašavanja), zatim vještine koje budući spasioci moraju poznavati izvan vode (komunikaciju s radiostanicama, ručnim signalima i međunarodnom abecedom), ali i osnove pružanja prve pomoći (postupke održavanja života, postavljanje u bočni položaj te zbrinjavanje rana i lomova).

Praktični dio nastave odradili su na Bazenima Cerine, a teorijski dio predavanja u Crvenom križu. Nakon dva dana predavanja, svi su polaznici trećeg dana uspješno položili teorijski i praktični dio ispita, nakon čega su im podijeljene i diplome.

Osposobljeni juniori-spasioci u Koprivnici su: Marko Canjuga, Jakov Hemetek, Stephanie Capek, Matija Nemec, Tin Miklošić, Bruno Ostriž, Dorian Tarle, Rea Šijak, Antea Valent, Luka Cuković, Nika Dedi, Luka Matiša, Jan Sinković, Tomislav Kralj i Lara Tetec.

Mladim spasiocima ostaje čestitati na uspješno položenom tečaju i želji da uspješno primjene sva svoja znanja i vještine ako se nađu u situaciji za koju su obučeni.

zatvori