Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Suci su teren napustili pod policijskom pratnjom u strahu od bijesnih navijača, evo što stoji u službenom zapisniku

Subotnja utakmica 17. kola Prve županijske nogometne lige u kojoj su snage odmjerili Tehnika iz Koprivnice i Bratstvo iz Kunovca, ostat će upamćena po tome što su se glavni sudac i njegovi pomoćnici pobojali kako bi mogli dobili batine od gostujućih navijača.

Nogometaši i navijači Bratstva iz Kunovca nikako da “dođu na zelenu granu” sa sucima. Nakon što su u prošlom kolu tvrdili kako su teško oštećeni u derbi susretu protiv Borca iz Imbriovca, slična situacija dogodila im se i na subotnjoj utakmici protiv Tehnike.

Prema riječima prisutnih navijača Bratstva, glavni sudac Ivan Molvarec od početka utakmice bio je naklonjen nogometašima Tehnike. Sve je bilo, kažu, podnošljivo do 68. minute kada je zbog vrijeđanja glavnog suca Molvarca iz igre isključen Grbić. Navijači Kunovca poludjeli su na takvu sudačku odluku i do kraja utakmice žestoko su vrijeđali Molvarca. Brojčano nadmoćnija Tehnika povela je u 85. minuti preko Krištofića koji je mrežu pogodio nakon velike gužve u gostujućem šesnaestercu. Utakmica je ubrzo završila, a Molvarec je zbog vrijeđanja isključio i Ivanušića, također igrača Bratstva.

Ustupio Mladen Šajković
Ustupio Mladen Šajković

Molvarec i njegovi pomoćnici Plantak i Novak krenuli su prema svlačionici, ali bijesni navijači Bratstva željeli su čuti zašto je njihov klub već drugu tekmu za redom na “sudačkoj tapeti”. Vidno uplašeni sudački trojac pozvao je policiju koja je ubrzo stigla na mjesto događaja i suce otpratila u svlačionicu. Iako sudački trojac nije fizički napadnut, po njihovim izrazima lica lako se moglo vidjeti da im nije svejedno proći kraj gostujućih navijača.

Pročitajte što je o organizaciji i događajima na utakmici Tehnike i Bratstva napisao delegat Mario Zagorščak:

Organizacija utakmice prema propozicijama, osim što nije bila prisutna redarska služba. Prije susreta održan sastanak sa službenim osobama gdje su predočene punomoći, licence te ispravne sportske iskaznice s važećim liječničkim pregledima. Svi igrači u zapisniku s pravom nastupa. Licencirani trener gostujuće ekipe prisutan na klupi dok domaći trener nije. Utakmica dobra, borbena s dosta promašenih prilika na obje strane. Sporne situacije iz 40. i 86. minute u domaćem kaznenom prostoru kada kod prvog biva povlačenje od strane domaćeg igrača, gost pada u kaznenom prostoru, sudac u suradnji s prvim pomoćnim ne sudi ništa, dok u dugom slučaju nakon izvođenja slobodnog udarca za goste igrača u zidu lopta pogađa u ruku te sudac u suradnji s drugim pomoćnim također ne sudi ništa. Gol postignut regularno. Javne opomene kao i isključenja gostujućih igrača pokazana opravdano i u skladu s PNI. Treba naglasiti da je isključenje broju četiri pokazano po završetku susreta dok su igrači izlazili s terena. Bilo je još mogućnosti za opomenu, pogotovo domaćem igraču broj dva koji je u nekoliko navrata rukama povlačio gostujuće igrače, ali je prošao bez opomene. Ponašanje osoba na obje klupe izuzetno nervozno i na granici korektnosti. Kako nije bilo redarske službe, a atmosfera je bila “užarena”, sudačku trojku su s terena ispratili djelatnici MUP-a. Video zapis sa susreta domaćin će naknadno dostaviti Savezu.

Bilo kako bilo, takvim scenama na nogometnim utakmicama nije mjesto, ali treba se zapitati i do kada će se tolerirati neadekvatno suđenje koje u ljudima očito budi mržnju i poriv za nasiljem.

zatvori