Četvrtak, 25. travnja 2024.

RUDNA RENTA Župan Koren na sastanku s ministrom Horvatom: Do kraja godine očekujemo novi model raspodjele

Realno je očekivati da će do kraja ove godine biti primijenjena nova formula raspodjele rudne rente. Rekao je to Dravi.info koprivničko-križevački župan Darko Koren nakon jutrošnjeg sastanka s ministrom gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva Darkom Horvatom.

Župan Koren tako je ponovo aktualizirao prijedlog od prije otprilike godinu dana kojim bi više novca završilo u lokalnim proračunima:

– Da se ukupno 10% od eksploatiranih količina namijeni zajednici. Od tog postotka jedinicama lokalne samouprave išlo bi 65%, regionalne – dakle županijama 30% i državi za manipulativne troškove 5%. To je koncept prihvatljiv za sve. Predložio sam to, ima već godinu dana, a o tome smo moj zamjenik Darko Sobota i ja razgovarali i s premijerom Plenkovićem kad je bio posljednji puta kod nas. On je to načelno prihvatio, no prijedlog treba proći proceduru i usklađenje regulative i uredbi. To je danas prihvatio i ministar Horvat pa je pretpostavka da bi novi model mogao zaživjeti do kraja godine.

Novom raspodjelom županijski bi proračun mogao znatno prihodovati, kaže župan Koren:

– Kad vam kažem da smo mi u tri godine pali s 30 na 18 milijuna, znači samo je županija u proračunu izgubila 12 milijuna, onda ćemo minimalno toliko ponovno više prihodovati. Nama je to veliki prinos u proračunu.

No koliko će novca doista doći u lokalne proračune ovisi prvenstveno o količini eksploatiranih rudnih sirovina, upozorio je župan Koren.

zatvori