Petak, 29. ožujka 2024.

Treba li obnoviti Danicu? Muzej grada Koprivnice i Ministarstvo kulture imaju neke ideje

Ostaci koncentracijskog logora na Danici kod Koprivnice zasad se neće obnavljati, ali postoje planovi da to spomen-područje dobije znatno veći značaj, kakav mu i pripada.

Pitanje Danice iznijela je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Anica Desnica koja je upozorila na, kako je rekla, loše stanje ostataka nekadašnjeg logora.

– Tamo je originalni zid koji je, recimo to tako, oplakivao zatvor, i nažalost u jako je derutnom stanju. Konzerviran je, odnosno obnavljan, zadnji puta 1981. godine. Na to područje dolazi sve više djece koja tamo imaju sat povijesti i bojim se, ako dođe kakva nevera, da slučajno ne bi došlo i do rušenja tog zida, a to je u neku ruku spomenik povijesti – rekla je Desnica i predložila:

– Vi koji ste bili na tom području, vidjeli ste da su tamo postavljene tri ili četiri table s imenima ljudi koji su prošli kroz taj logor. S obzirom na to da je ta brojka u neku ruku konačna, nadamo se da se neće povećati, zamolila bih Grad da pokrenemo prve korake da se na preostali dio ostavljenih kazeta počinju postavljati ploče s daljnjim imenima tih ljudi.

Gradonačelnik Mišel Jakšić odmah joj je odgovorio da obnova zida nije ni brz ni jednostavan postupak.

– Nažalost, taj zid ne možemo obnoviti samo tako da ga naši dečki u dva podneva podzidaju, no to je isto u planu i ne vidim problem da se to realizira.

Osim toga, spomenuo je gradonačelnik, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin ima velike planove kako u budućnosti prenamijeniti područje Danice. Naime, spomen područje Danica kao izdvojena organizacijska jedinica koprivničkog Muzeja već je nekoliko mjeseci tema razgovora s Ministarstvom kulture.

– U jednom trenutku se pojavila ideja oko osnivanja Muzeja ustaškog terora pa bi se tri tamošnja objekta pretvorila u muzejski prostor. Međutim, sama ministrica kulture je tijekom svog nedavnog dolaska u Koprivničko-križevačku županiju dala do znanja da u njenom ministarstvu planiraju prostor Danice uključiti u jedan put, jednu tematsku rutu sličnih objekata na području sjeverozapadne Hrvatske i Slavonije – najavio je ravnatelj Čimin.

Što se pak tiče zida, Čimin je Dravi.info rekao da ga se zasad neće dirati jer je riječ o autentičnom dijelu logora i kao takvom spomeniku samom po sebi. Osim toga, procjena je konzervatora da u ovom trenutku nikakvi radovi nisu potrebni. Zahvati će se poduzimati u budućnosti, ako to bude apsolutno nužno ili ako se nađe bolje arhitektonsko rješenje, zaključio je ravnatelj koprivničkog muzeja.

Snimio Krešo Puklavec
Snimio Krešo Puklavec
zatvori