Subota, 20. travnja 2024.

POZIV NA ZELENU ČISTKU Ove godine pokupit ćemo smeće iz šume na Vinici

NOVO: Zbog lošeg vremena, Zelena čistka neće se održati u petak, 12. travnja, nego u srijedu, 17. travnja u istom terminu, od 14 do 17 sati.

Deveta po redu Zelena čistka bit će održana ovog petka, 12. travnja. Najavio je to u ime građanske inicijative Zdenko Lončarić na svom Facebook profilu.

Ovogodišnja Zelena čistka bit će, prema Lončarićevoj objavi, održana na lokaciji Dugačko brdo, kod “prve barake” na Vinici. Cilj je, piše, osvijestiti javnost o problemu smeća koje građani bacaju u obližnje šumarke i šumske jarke.

Izvor: FB Zdenko Lončarić

Lončarić poručuje da su problemi zbrinjavanja smeća veći od onih koji nam se prezentiraju, pa je za očekivati da u budućnosti još više otpada, umjesto na odlagalištima, završi u jarcima i šumarcima, premda je riječ o našem i životnom prostoru naše djece.

– Razlog ove pojave je nerješavanje sustavnog zbrinjavanja otpada.  Sve polazi od same države koja je sve probleme prebacila na lokalnu samoupravu. Ova pak nije u mogućnosti riješiti zbrinjavanje otpada, u što spada i njegova prerada, ali i prodaja skupljenog otpada. Stoga smo kontinuirano suočeni s povećanjem troškova zbrinjavanja otpada. To u konačnici smanjuje kvalitetu organizacije odvoza, ali i zbrinjavanja otpada prikupljenog na kućnom pragu.

Zato umjesto u sustavu gospodarenja otpad završava odložen u prirodi, poručuje Lončarić te ističe da je potreba za osvješćivanje građana o toj temi značajnija nego što je bila prije.

– Molim da se odazovete u što većem broju radi slanja jasne poruke javnosti o tvz. Napuljskom problemu koji nije daleko od našeg kućnog praga – poziva Zdenko Lončarić.

Ilustracija; Izvor: FB Zdenko Lončarić

Program 9. Zelene čistke u petak, 12. travnja 2019. 
13.30 – 14.00 – okupljanje kod prve barake na Vinici
14.00 – 17:00 – skupljanje otpada s lokacije Dugačko brdo

Sudionici trebaju imati zaštitne rukavice, dugu odjeću i čvrstu obuću.

Za sve informacije možete nazvati organizatore. To su:
Zdenko Lončarić 098/209-381 i
Marina Juratović 099/43-67-666

ili poslati upit na adresu elektroničke pošte [email protected].

zatvori