Utorak, 26. ožujka 2024.

PONIŠTENI IZBORI Predsjedništvo HSS-a vratilo stvari na početak, evo što kažu Beljak, Hudić i Petrić

Da političari mogu biti brzi i efikasni pokazalo je Predsjedništvo Hrvatske seljačke stranke koje je jednoglasno prihvatilo žalbu Maria Hudića i HSS-ove organizacije u Koprivničkim Bregima. Izbori održani 23. ožujka su poništeni; tada izabrani predsjednik, koprivnički povjesničar Hrvoje Petrić više nije predsjednik već mu je povjerena tehnička funkcija vršitelja dužnosti predsjednika podravsko-prigorskog HSS-a. Nove izbore u roku od 90 dana provest će tajništvo središnjice stranke.

Epilog je to izbora na kojima je nakon prvog kruga Hrvoje Petrić imao najviše glasova, dok su njegovi protukandidati Mario Hudić i Mario Švegović dobili jednak broj glasova pa je bilo nedoumica tko od njih dvojice ide u drugi krug. Tada je predsjednik Krešo Beljak pozvao izaslanike na skupštini da javnim glasovanjem za novog predsjednika izaberu Hrvoja Petrića. Premda je skupština održana po pravilima novog statuta, na nelogičnost te odluke još je te večeri – čemu je svjedočio i naš novinar – upozoravao sam Petrić:

– I ja sam bio vrlo nezadovoljan načinom kako je završila sama skupština. Osobno sam bio spreman i za ponavljanje cjelokupnog glasovanja u prvom i drugom krugu. Jednostavno sam tada procijenio da bi, s obzirom na rezultate tajnog glasovanja, bilo najpoštenije da bilo tko da prođe da stranka dalje funkcionira, da dalje stranku vodi na temelju statuta, pravilnika i ostalih pravnih akata kao legalist.

Snimio Marko Posavec.

Petrić je i danas potvrdio da se delegatima trebalo omogućiti da se o novom predsjedniku izjasne tajnim glasovanjem.

A Mario Hudić zadovoljan je što je Predsjedništvo stranke prihvatilo njegovu žalbu i priznalo da tijekom procedure izbora novog predsjednika nije poštovana statutarna procedura, na što je upozoravao zajedno s drugim kandidatom, Mariom Švegovićem. No Švegović je, kaže Hudić, odustao od žalbe:

– Početni je plan bio da se žalimo zajedno, no je odustao i izvijestio me o tome. Ja sam, kao što sam i odlučio, podnio žalbu što se pokazalo dobrim. On je vjerojatno smatrao da žalba neće imati efekta, no na moje zadovoljstvo urodila je plodom. Pokazao sam da se isplati boriti za pravdu, demokratske principe i poštivanje statuta.

Snimio Marko Posavec.

Među rukama koje su u predsjedništvu HSS-a jednoglasno prihvatile Hudićevu žalbu bila je i Petrićeva, ali i ona predsjednika Kreše Beljaka, koji je svojim uplitanjem sve i “zakuhao”. Evo njegova odgovora na naš upit zašto se predomislio:

– Ja ne bih davao posebne izjave. Situacija je dosta komplicirana. Druge stranke su se pokušale petljati u našu stranačku situaciju. Sada smo našli kompromisno rješenje da vuk bude sit i ovce na broju. Hrvoje Petrić je vršitelj dužnosti i ima rok od 90 dana da organizira skupštinu. Vi znate da je sama skupština bila organizacijski prepuštena lokalnoj organizaciji koja nije imala predsjednika, dakle u startu je došlo do određenih propusta.

Snimio Marko Posavec.

Na naš je upit Beljak pojasnio i na koga je konkretno mislio kad je spomenuo pokušaj upliva drugih stranaka:

– Vidite tko je komentirao. Od gospodina koji je kupljen, odnosno postao Bandićev žeton, pa do svih koji su izašli iz HSS-a, a imaju neke interese i daju si za pravo komentirati situaciju u našoj stranci. Jasno je otkud vjetar puše. Ako ništa drugo, barem su sve maske pale.

Beljak je podsjetio na to da su podravsko-prigorski HSS u bližoj povijesti napustila dva predsjednika: Darko Koren i Mladen Mađer, pa će nove unutarstranačke izbore u Koprivničko-križevačkoj županiji organizirati i direktno provoditi stranačka administracija iz Zagreba.

Recimo i da će se za dužnost novog predsjednika podravsko-prigorskog HSS-a kandidirati  i Petrić i Hudić, što su potvrdili u emisiji Drava info u programu Radio Drave. Teoretski je moguće i da kandidata bude još.

zatvori