Utorak, 23. travnja 2024.

NEVJEROJATNO Centrom Koprivnice luta dabar, pitali smo biologa što radi ovdje i kako reagirati ako ga vidite

Centrom Koprivnice luta dabar. Koliko god ova rečenica zvučila kao prvoaprilska šala, fotografija ovog puta govori više od tisuću riječi.

Članice Udruge Šinterice dobra srca objavile su fotografiju jutros malo poslije 7 sati.

– Pažnja! Centrom grada kreće se dabar. Zadnje viđen na Florijanskom trgu. Molim vas pazite kako vozite, uplašen je i zbunjen. Službe su obaviještene. Želimo sreću debelom reponji i nadamo se da će brzo biti vraćen na svoje stanište – napisale su cure iz udruge.

Neki su se Koprivničanci potom javili i u komentarima napisali da je dabar nakon toga viđen kod Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski”.

Goran Šafarek. Snimio Marko Posavec.

– Vjerojatno je dabar malo zalutao zato što inače živi uz vodotokove, potoke i rijeke. E sad kako je zalutao u centar grada… dosta čudno. Moram priznati da nisam čuo za puno takvih slučajeva – rekao nam je koprivnički istraživač i biolog Goran Šafarek i dodao kako je dabar biljožder te kao takav nije opasan za ljude.

Ipak, riječ je o glodavcu s jakim zubima pa je najbolje ne mu se previše približavati ili ga dirati. – S obzirom na to da inače nemamo puno kontakta s tom životinjom, ne možemo predvidjeti kako će reagirati. Vjerojatno će bježati ili se braniti jer je riječ o životinji koja se boji čovjeka – nastavlja Šafarek.

Jedna od pretpostavki je da je dabar u potrazi za hranom dolutao iz potoka Koprivnica u centar grada. – Iako su to plivači, mogu u potrazi za hranom otići na veće udaljenosti – zaključuje Šafarek.

Ukoliko ga zapazite obavijestite o tome Centar 112, savjetuje Nina Verčević iz Udruge Šinterice dobra srca.

NOVO: Dabar je uhvaćen i pušten natrag u prirodu, točnije u jedan dravski rukavac, kako doznajemo iz Komunalnog redarstva Grada Koprivnice.

zatvori