Petak, 19. travnja 2024.
Home Aktualno FOTO U Koprivničkom poduzetniku znaju što mladima treba za ulazak u svijet poduzetništva

FOTO U Koprivničkom poduzetniku znaju što mladima treba za ulazak u svijet poduzetništva

0
FOTO U Koprivničkom poduzetniku znaju što mladima treba za ulazak u svijet poduzetništva

Kroz projekt ‘Partnerstvo za sve 2’ Koprivnički poduzetnik je kreirao zanimljiv, besplatni 12-tjedni program nazvan IT bootcamp. Kroz program je ukupno prošlo 15 osoba, od kojih su se četiri zaposlile tijekom programa, a četiri su u postupku samozapošljavanja. Polaznicima IT bootcampa svoja znanja i vještine prenosili su mentori iz uspješnih koprivničkih poduzeća – Codebox, Pobis, Apea, Kontraliht, Wrhovski. Stručnjaci u svojim područjima, podučili su polaznike vještinama uz koje se sada najbolje znaju predstaviti potencijalnim poslodavcima ili svoje ideje na najbolji način plasirati na tržište.

Polaznici su 12 tjedana razrađivali svoje ideje pod stručnim vodstvom gore navedenih mentora sve dok nisu izradili isplative poslovne planove. Polaznici su, osim stjecanja poduzetničkih vještina, mogli naučiti i osnove programiranja, što uključuje izradu web stranica te aplikacija. Kroz ovaj program stekli su razne vještine koje će nekima od njih olakšati prve korake u pokretanju posla, dok će drugima koristiti kod zapošljavanja.

Za kraj inovativnog programa, održana je i završna konferencija #DesignYourFuture gdje su polaznici mogli upoznati i čuti zanimljive priče od gostiju predavača, iskusnih poduzetnika – vlasnika popularnog brenda “Volim ljuto” Gorana Vrabeca, digitalnog nomada Tomislava Pancirova i Ante Lučića, uspješnog poduzetnika, mentora i konzultanta.

“Pomiriti očekivanja poslovnog svijeta s vlastitim afinitetima na privatnom području nije lako, važno je naći balans između svega, tako da klijenti dobiju ono što žele, a da opet budemo zadovoljni onime što radimo”, izjavio je Tomislav Pancirov, stručnjak za digitalni marketing.

Program konferencije upotpunile su polaznice IT bootcampa koje su pitchale svoje poslovne ideje: Monika Milaković (Platforma za organizaciju plana prehrane i nabavu namirnica), Petra Stazić (Pametna ogrlica za pse), Dorotea Odorčić (Izletište “Vladekova klet”) i Dora Kolačko (Doula pomoć kod planiranja poroda) koje su se kroz tromjesečne edukacije IT bootcampa istaknule svojim poslovnim idejama. Osim prezentiranja vlastitih poduzetničkih priča, poduzetnici su poslušali četiri prezentacije polaznica IT boot campa, komentirali i nesebično podijelili korisne savjete vezane uz pozicioniranje na tržište, brendiranje, važnost edukacija i ostale izazove poduzetničkog života.

U Poduzetničkom inkubatoru u Koprivnici radi se na novom programu pod nazivom “Taste the idea – food&tech bootcamp” koji počinje 20. svibnja 2019., a prijave uskoro kreću. Bootcamp koji slijedi bit će orijentiran na hranu i tehnologiju.

“Po uzoru na IT bootcamp trudili smo se kreirati inovativni program, također za mlade, ali i sve koji imaju ideju vezanu uz hranu i tehnologiju. Okupili smo iskusne stručnjake koji će preuzeti ulogu mentora, a dolaze iz svijeta proizvodnje i prerade hrane, meda, sokova, vlasnici su OPG-ova, sveučilišni profesori, enolozi. Ovakav specijalizirani program jedinstven je u Hrvatskoj te će upravo na temu hrane Koprivnica graditi specijalizaciju, pri čemu će pomoći znanje i iskustvo stručnih mentora koji će raditi u suradnji s našim inkubatorom. Planiran je i razvoj akceleracijskih programa, razvoj inovacija, projekata, poslovnih pothvata, a sve na temu hrane. Ovaj planirani program će upotpuniti razni gosti predavači i poznate osobe i to kuhari, nutricionisti, pivari, biohackeri”, izjavila je Martina Mak, direktorica Koprivničkog poduzetnika.

IT boot camp dio je projekta “PARTNERSTVO ZA SVE 2”. Odobren je za financiranje od strane Europske unije u okviru poziva “Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III” iz Europskog socijalnog fonda. Projekt traje od 14.05.2018. do 13.11.2020. godine, njegova ukupna vrijednost je 1.999.427,02 HRK (Sufinanciranje od strane EU je 99,08%).

Nositelj projekta je PORA KKŽ, a u projekt je uključeno još pet partnera: Koprivničko-križevačka županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Križevci, HGK Županijska komora Koprivnica, HOK Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije, Koprivnički poduzetnik d.o.o.

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost Koprivničkog poduzetnika.

Za više informacija o EU fondovima http://www.strukturnifondovi.hr/.

Za više informacija o Operativnom programu Učinkoviti ljudski potencijali http://www.esf.hr/

zatvori