Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO: OKRUGLI STOL ‘Ključnu ulogu u obrazovanju mladih igraju romski roditelji’

Deseti po redu okrugli stol ‘Iskustva u radu s romskom djecom na koprivničkom području’, na temu ‘Obrazovanje Roma u kontekstu UN-ove Agende 2030 za održivi razvoj’, održan je jučer u Koprivnici. Povod mu je bio Svjetski dan Roma koji se obilježava u ponedjeljak, 8. travnja.

Brojni gosti raspravljali su u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” o obrazovanju romske djece i mladih, pri čemu ključnu ulogu igraju sami roditelji, rekla nam je ravnateljica koprivničke Knjižnice Dijana Sabolović-Krajina.

– Smatramo da su romski roditelji jako, jako važan, podupirajući faktor djeci u njihovom obrazovanju – rekla je ravnateljica, dodavši da se upravo s ciljem uključivanja roditelja u školski sustav na koprivničkom području nedavno počeo provoditi projekt “Održi korak – Obrazovanjem romske djece i mladih do održivog razvoja zajednice”.

– Projekt je tek počeo tako da nakon njegovog završetka očekujemo da ćemo doprinijeti većem uključivanju romskih roditelja u predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski stupanj obrazovanja njihove djece – dodala je ravnateljica.

Glavni ciljevi projekta, čiji je nositelj Udruga Roma “Korak po korak”, predstavljeni su jučer na okruglom stolu na kojeg su, između ostalog, stigli i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja. Predavanja su održali predavači s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Hrvatskog društva za Ujedinjene narode, Centra za mirovne studije te Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske. Posebne gošće okruglog stola bile su i učiteljice i odgajateljice iz Slavonskog Broda koje su predstavile primjere uspješne prakse rada s romskom djecom u dječjem vrtiću i osnovnoj školi.

Koliko je za Rome važno da se ovakva vrsta seminara održava svake godine rekao nam je predsjednik Udruge Roma “Korak po korak” Franjo Horvat:

– Održavanje okruglog stola jako je korisno jer svake godine vidimo pozitivne rezultate i napredak. Sve ide kao i naša udruga: korak po korak. Vidimo pozitivne promjene u školama, Romi su prihvaćeni drugačije.

Na Okruglom stolu predstavljeni su i drugi domaći, uspješni primjeri prakse u radu s romskom djecom. Tako je, između ostaloga, Udruga osoba s invaliditetom “Bolje sutra” grada Koprivnice upoznala prisutne s dvojezičnom bojankom “Tko je Nataša?” kojom se promiče tolerancija prema različitostima.

Okrugli stol organizira Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica, a suorganizator je Udruga Roma “Korak po korak”.

zatvori