Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Održana 145. redovita godišnja sjednica Skupštine DVD-a Križevci

145. redovna godišnja sjednica Skupštine Dobrovoljnog vatrogasnog društva Križevci održana je u petak, 5. travnja u Hotelu Kalnik.

Društvo broji 162 člana, od čega su njih 126 s pravom glasa, a skupštini ih je nazočilo 69.
Skupštinu je otvorio i pozdravio sve nazočne predsjednik DVD-a Križevci Ivan Matosović.

Dugogodišnju veoma dobru i plodonosnu suradnju s križevačkim vatrogascima potvrdili su svojom nazočnošću pobratimska društva DVD Pag i PGD Šempeter, prijatelji iz DVD-a Rovinjsko Selo, DVD-a Odranska Obrež i DVD-a Tisno te delegacije 19 dobrovoljnih vatrogasnih društva iz naše županije, predstavnici brojnih udruga i tvrtki koje podupiru rad DVD-a Križevci, djelatnici JVP Grada Križevaca te predstavnici Grada i Županije.

Skupštinu su svojim dolaskom uveličali predsjednik VZ Koprivničko-križevačke županije Goran Matoničkin, predsjednik VZ Grada Križevaca Ivan Mužić, tajnik VZ Grada Križevaca Miroslav Petračija, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović, zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca Danijel Šaško, pročelnik ureda Sandro Novosel, načelnik Policijske postaje Križevci Ivan Pukec, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, saborski zastupnik i član Upravnog odbora DVD-a Križevci Brano Hrg, vatrogasni inspektor Stjepan Lončar, predsjednik Auto moto kluba Križevci Dragutin Srečec, član Uprave tvrtke “Radnik” Križevci Ivan Knok, predstavnici tvrtke KL Protektion Ivana i Zvonimir Legemec, predstavnik tvrtke Vatropromet Goran Radojčić, predstavnik tvrtke Klaleda Nenad Zagorec.

O bogatoj povijesti križevačkog vatrogastva, nastanku i humanom djelovanju Društva kroz 145 godina govorila je tajnica Ivana Ružić.

Nakon usvajanja dnevnog reda, skupštinu je dalje vodio predsjednik radnog voditeljstva Božidar Štubelj.
Izvješće o radu za 2018. g. pročitala je tajnica Ivana Ružić. Iz izvješća bilo je vidljivo, da je društvo veoma dobro radilo s podmlatkom i mladeži, na edukaciji vatrogasnih kadrova, uređenju vježbališta, obilježavanju mjeseca zaštite od požara i Svetog Florijana u svibnju, sudjelovanje na tehničkom zboru žurnih službi, kao i na drugim aktivnostima preventive i zaštite od požara…
Financijsko izvješće za 2018. g. te prijedlog financijskog plana prihoda i rashoda za 2019. godinu podnijela je blagajnica Danijela Crnjak.
Plana rada za 2019. godinu pročitao je zapovjednik društva Jurica Smiljan. Iz plana rada vidljivo je da će društvo raditi na nabavi neophodne opreme, uređenju prostorija društva za što kvalitetniji rad, sudjelovati na natjecanjima i vježbama, poticati rad s podmlatkom i mladeži, raditi na edukaciji i obrazovanju članova, itd.

Umirovljeni zapovjednik JVP Križevci Ivan Pečarić tokom svojeg obraćanja naglasio je potrebu da se Vatrogasni dom koji godinama propada, što žurnije adaptira i dovede u red.
Izvješće Nadzornog odbora podnio je Atif Korlat.
Izvješće Verifikacijske komisije podnio je Tugomil Hajduk.
Sva izvješća za 2018. g. i planovi za 2019. godinu usvojeni su jednoglasno.

Članovi skupštine jednoglasno su donijeli odluku o izboru Božice Kranjec za novu članicu Nadzornog odbora.

Na svečanosti su dodijeljene prigodne zahvalnice zaslužnim suradnicima, sponzorima i donatorima koji društvo podupiru u njegovom radu.
Dodijeljeno je 19 spomenica članovima društva za višedesetljetni humani rad u vatrogastvu, a njih sedmero: Ivan Matosović, Slavko Gotić, Vladimir Huzjak, Zvonimir Ružić, Mladen Vrbančić, Zdenko Vidaković i Damir Špoljar primili spomenice za 50 godina.

Pri kraju skupštine uslijedili su pozdravni govori gostiju.
Prigodnim riječima prvo su se obratili gosti vatrogasci, zapovjednik DVD-a Tisno Tomo Belakušić, predsjednik DVD-a Pag Jura Orlić, te kolege iz DVD-a Rovinjsko Selo i slovenskog PGD-a Šempeter, kojom prilikom su domaćine darivali prigodnim darovima.

Predsjednik VZG Križevaca Ivan Mužić rekao je kako “Društvo ima 145 godina, a da Vatrogasna zajednica Grada broji 34 dobrovoljna vatrogasna društva i preko 3000 vatrogasaca te je svaki sedmi stanovnik vatrogasac, eto zato smo najvatrogasniji grad u Hrvatskoj.”

Predsjednik VZ Koprivničko-križevačke županije Goran Matoničkin uputio je čestitke i zaželio svima mnogo uspjeha u daljnjem radu.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović napomenuo je da su se “prije financijski pratili vatrogasci, prate se i danas, a pratit će se i sutra.”

Zamjenik križevačkog gradonačelnika Danijel Šaško rekao je kako Grad u zadnje dvije godine ulaže u obnove domova u naseljima. “Nije se još pronašao neki europski fond, ali za 150. godišnjicu, ako se svi skupimo, vjerujem da ćemo križevački Vatrogasni dom obnoviti.”

Zamjenik župana Ratimir Ljubić rekao je kako se malo društava u Hrvatskoj može pohvaliti s bogatom tradicijom. “Vatrogasci su kroz povijest bili nosioci protupožarne zaštite, ali i društvenog života. Čestitam vam svima, ali posebno čestitam mladeži koja je tu i DVD Križevci se ne trebaju bojati za svoju budućnost.”

Saborski zastupnik Branko Hrg kazao je kako su stariji vatrogasci ugradili dio svojeg života u Društvo. “To je poruka i mladima da čuvaju što je stvarano kroz godine. Aktivno je djelovanje Društva 14. godina, rada s mladima, odgoja djece, stvaranje humanih ljudi. Imamo sreću da nam broj članova raste i to je fenomen. Veoma sam sretan što sam djelić ovog Društva.”

Završnom riječju predsjednika završila je 145. redovita godišnja sjednica skupštine, u njoj je Ivan Matosović također pobrojao i neke od aktivnosti kao što su humanitarni turnir, bolja suradnja s pobratimskim društvima, osposobljavanje kadrova, odlična suradnja s osnovnim i srednjim školama… Zahvalivši se na dobroj suradnji predsjedniku VZG Križevaca i čelnim ljudima Grada kao i svima koji prate i pomažu u humanom radu DVD-a Križevci.

Nakon službenog dijela skupštine upriličeno je druženje i prigodni domjenak za sve nazočne.

Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović

zatvori