Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Koprivnica je uz Buzzers kvintet obilježila Međunarodni dan jazza

Međunarodni dan jazza, 30. travnja, obilježen je i u Koprivnici i to koncertom Buzzers kvinteta u Le Petit Caféu na Zrinskom trgu.

Jazz klub Koprivnica, koprivnička udruga glazbenika i ljubitelja jazz glazbe, tako se pridružila brojnim organizacijama, glazbenicima, gradovima i pojedincima diljem svijeta koji su 30. travnja obilježili dan posvećen ovoj vrsti glazbe. Cilj Međunarodnog dana jazza je, osim promocije jazz glazbe, podizanje svijesti o potrebni međukulturalnog dijaloga i međusobnog razumijevanja; zalaže se za mir, poštivanje ljudskih prava i različitosti te promicanje slobode izražavanja. Obilježava se od 2011. godine u više od 190 zemalja svijeta, na inicijativu UNESCO-a i Herbieja Hancocka.

Glavni svjetski događaj ove je godine održan u Melbourneu u Australiji.

BUZZERS kvintet je fusion/jazz sastav, osnovan u proljeće 2017. godine s idejom da se pokrene novi projekt u kome bi sudionici mogli realizirati svoje glazbene ideje, a čine ga glazbenici iz Varaždina, Koprivnice i Čakovca.

Ansambl u fokus svog djelovanja stavlja originalne kompozicije svojih članova, ali i obrade tradicionalnih, uglavnom hrvatskih, napjeva u fusion/jazz maniri. U kratko vrijeme svoga djelovanja Buzzersi su ostvarili niz zapaženih nastupa u Varaždinu, Čakovcu, Fažani, te na Međunarodnom jazz festivalu u Puli, gdje su predstavivši se isključivo autorskim djelima svojih članova dobili vrlo dobre kritike za svoj nastup. Buzzersi su do sada snimili tri live session videa sa svojim autorskim kompozicijama, a u planu je i skoro snimanje prvog autorskog albuma.

Na svojim koncertima ansambl izvodi također i fusion/jazz standarde i covere svjetski poznatih autora koji su utjecali na njegov izričaj: G. Washingtona, H. Hancocka, R. Hargrovea, Ch. Corea i drugih.

Članovi Buzzersa su:
Gordan Perši – saksofoni,
Marko Prepelić – truba, krilnica, gitara,
Miodrag Paravinja – klavijature,
Petar Prepelić – bas gitara,
Abel Kovačević – bubnjevi.

zatvori