Subota, 20. travnja 2024.

FOTO: DAN SJEĆANJA NA LOGOR DANICA Otkrivena ploča s oznakom kulturnog dobra Republike Hrvatske

‘Jedan dan sjećanja na logor Danica’ naziv je komemoracije i javne rasprave održane danas na prostoru nekadašnjeg koncentracijskog logora u koprivničkoj industrijskoj zoni.

Tom je prigodom svečano otkrivena i ploča koja označava da je Danica kulturno dobro Republike Hrvatske, prvo takvo u našoj županiji. Otkrili su ju pred brojnim uzvanicima gradonačelnik Mišel Jakšić i pročelnik Konzervatorskog odjela u Bjelovaru Milan Pezelj.

– S obzirom na kôd Koprivničanaca i povijest ovog grada, jedne otvorenosti prema dijalogu, zajedništvu i prihvaćanju različitosti, mogu reći da nam jako puno znači što je sam prostor konačno dobio svoju zasluženu ulogu, a to je da bude jedno mjesto s velikim dignitetom i pijetetom prema žrtvama koje su nevine pale od fašističke i ustaške ruke – rekao je tom prigodom gradonačelnik Jakšić.

Snimio Marko Posavec.

Ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin istaknuo je važnost budućnosti ovog područja, o čemu će se tek voditi dijalog između Grada Koprivnice i Ministarstva kulture:

– 15. travnja nije datum koji bi trebalo slaviti, ali se obilježava iz dva razloga: prvi je otkrivanje spomen-ploče kao prve takve u Podravini, a drugi je odavanje počasti svim žrtvama na ovakav jedan simboličan način. Ono što je važno istaknuti da ćemo razgovarati o tome na koji način Ministarstvo kulture i Grad Koprivnica vide budućnost ovog područja jer smo svjedoci njegovog lošeg održavanja. Čini nam se da je vrijeme da ga dignemo na jednu višu razinu.

Iako još nema planova za preuređenje spomen-područja Danica, u bliskoj budućnosti spomenuto bi se područje moglo naći na tematskoj ruti sličnih lokaliteta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Slavoniji.

Nakon otkrivanja oznake kulturnog dobra i polaganja vijenaca pod spomenik “Izvidnica”, na Danici je održan i javni razgovor o sadašnjosti i budućnosti spomen-područja, a nakon toga u Galeriji “Mijo Kovačić” viši kustos Dražen Ernečić te profesor Zoran Pintarić s učenicima Gimnazije “Fran Galović” predstavili su svoja iskustva s putovanja “Vlakom sjećanja” u Auschwitz.

zatvori