Utorak, 23. travnja 2024.

DRŽAVA DAROVALA ZEMLJIŠTE Sveti Marko Križevčanin dobit će svoje svetište

Sveti Marko Križevčanin dobit će svoje svetište u Križevcima. Ministar državne imovine Goran Marić i biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak potpisali su danas u Križevcima Ugovor o darovanju zemljišta na prostoru bivše vojarne gdje se planira izgraditi svetište nebeskog zaštitnika grada Križevaca i Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Riječ je o zemljištu površine 27 tisuća četvornih metara i vrijednosti oko šest i pol milijuna kuna, piše Prigorski.hr.

Biskup Huzjak tom je prigodom rekao da Hrvati imaju tri sveca i da nijedan nema svoje svetište u Hrvatskoj. – Mi danas otvaramo mogućnost da se realizira plan da napravimo svetište svetoga Marka Križevčanina, što on, kao svetac, i Crkva u našem narodu zaslužuje da bismo se mogli razvijati ne samo u vjerničkom smislu, jer svetište nije samo mjesto gdje ljudi hodočaste, nego i magnet koji privlači puno toga oko sebe i omogućuje da se i druge stvari razvijaju. Ovo danas je početak jedne lijepe priče koja ima i crkveno i nacionalno značenje.

Foto: Grad Križevci.

Ministar Marić rekao je da ga posebno veseli što je ovim današnjim činom stvorena pretpostavka za izgradnju svetišta svetom Marku Križevčaninu, čovjeku posebne nadarenosti za opće i zajedničke vrijednosti kršćanske vjere i kulture. – Ovime se ispravlja, jednim dijelom, nepravda prema Katoličkoj crkvi koju je učinio komunistički režim, a nas povijest obvezuje i više od ugovora. Ovo smatram iskorakom da se za ovu vrijednost umanji obveza Republike Hrvatske prema Biskupiji za oduzetu imovinu u vrijeme komunističkog režima, ali i za izgradnju svetišta koje će, nadam se, biti mjesto susreta bliskih ljudi. Sretan sam što će moj ministarski mandat trajati i upotpuniti ovakvi ugovori i ovakva rješenja.

Na potpisivanju ugovora u Župi svete Ane bili su i župan Darko Koren, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn te župnik preč. Stjepan Soviček.

(Prigorski.hr)

zatvori