Subota, 20. travnja 2024.

Centar Podravsko sunce na pravom je putu da otvori stambenu zajednicu

Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce dobio je od Grada Koprivnice na korištenje nekretninu na Čardi. U Podravskom suncu imaju ambiciozne planove, no hoće li dobivena kuća doista i postati stambena zajednica za korisnike Centra, ne ovisi o njima. Naime, projekt koji su osmislili u Podravskom suncu najprije treba dobiti financijsku potporu za obnovu infrastrukture.

Podsjetimo, Centar Podravsko sunce već dulje vrijeme nastoji u Koprivnici oživjeti projekt organiziranog stanovanja. Riječ je o socijalnoj usluzi kojom bi se osobama s invaliditetom odnosno korisnicima Centra pružila mogućnost samostalnog života uz stalnu pomoć. Bili bi im osigurani uvjeti za zadovoljenje osnovnih životnih potreba, za što su upravo idealne stambene zajednice kakvu planiraju zasnovati na Čardi.

Prvi korak prema tome cilju Centar Podravsko sunce upravo ostvaruje. Grad Koprivnica ustupio je Centru kuću, dvorišnu zgradu i dvorište u Ulici Čarda u Koprivnici, ukupne površine 745 m2. No, navedeni se prostor najprije treba adaptirati i urediti za svakodnevni život, što će biti moguće ako koprivnički projekt prođe na natječaju.

Radmila Popović. Snimio Marko Posavec.

– Uskoro će biti raspisan natječaj za obnovu infrastrukture za pružatelje socijalnih usluga. Da bismo uopće mogli aplicirati na natječaj, moramo imati ideju o tome u što želimo investirati. Mi smo u tome prepoznali mogućnost da pružimo socijalnu uslugu organiziranog stanovanja. Ako uspijemo povući sredstva, adaptirali bismo kuću i pretvorili ju u stambenu zajednicu za naše odrasle korisnike – rekla nam je ravnateljica Podravskog sunca Radmila Popović.

Tako bi koprivničkom Centru ovo bila moguća treća socijalna usluga. Korisnicima je već na raspolaganju poludnevni boravak, dok od resornog ministarstva imaju dozvolu za pružanje usluga rane intervencije.

– Nadam se da ćemo uspjeti povući sredstva. Prostor stvarno ima potencijala i dao bi se lijepo urediti – optimistična je ravnateljica Popović.

zatvori