Petak, 29. ožujka 2024.

VLAK SJEĆANJA Koprivnički gimnazijalci pridružuju se međunarodnoj ekspediciji vlakom u Auschwitz

Na međunarodnoj ekspediciji ‘Vlak sjećanja’ na putu do nekadašnjeg koncentracijskog logora ‘Auschwitz’ ove će godine biti i dvoje učenika koprivničke gimnazije Fran Galović.

Spomenuta se ekspedicija organizira u spomen žrtvama holokausta, što je simbolično predstavljeno na području prvog koncentracijskog logora na ovim prostorima, spomen-području Danica.

Ekspediciji će se priključiti dvoje učenika koprivničke gimnazije, a na putu će ih pratiti mentor profesor Zoran Pintarić kao i viši kustos gradskog muzeja Dražen Ernečić.

Ovo putovanje edukativnog karaktera predstavio je predsjednik udruge antifašista Rade Prosenjak, koji je ukratko rekao što učeka učenike na tom putovanju:

Rade Prosenjak/ Snimio Krešo Puklavec

– Naši putnici vlaka sjećanja su Lana i Filip, kolega Zoran Pintarić i kolega iz muzeja Dražen Ernečić. Tamo će prezentirati što više je moguće ovaj dio o logoru Danica, a tamo iza putovanja će nam prezentirati što su tamo i doživjeli.

Predsjednica Židovske općine Koprivnica Sanja Švarc Janjanin istaknula je važnost educiranja mladih o mračnom razdoblju povijesti kojem smo svjedoci i danas, te izrazila zadovoljstvo interesom mladih za ovu ekspediciju, koja se ne može opisati najugodnijim iskustvom:

Sanja Švarc Janjanin/ Snimio Krešo Puklavec

– Ovo dvoje mladih idu na put koji nije turistički, u kojem će imati vrlo mučnih trenutaka, i s kojeg će se vratiti puni emocija koje neće biti ni prštave niti lepršave kao što to inače znaju biti putovanja.

Na putovanje se osvrnuo i viši kustos muzeja te suputnik na ovoj ekspediciji Dražen Ernečić:

– Ovo putovanje iz Danice u najveći koncentracijski logor Auschwitz ustvari je najhumanističkija ekspedicija koja je ikada krenula iz Koprivnice. Radi se o ekspediciji s mladim ljudima što je ustvari najbolje ulaganje u našu budućnost.

Učenici će svoje dojmove i stečena iskustva s ove ekspedicije podijeliti po povratku.

Snimio Krešo Puklavec
Snimio Krešo Puklavec
Snimio Krešo Puklavec
Snimio Krešo Puklavec
zatvori