Utorak, 23. travnja 2024.

VIDEO: NAJVAŽNIJE JE ZDRAVLJE Koprivnički fizijatar dr. Dražen Sačer poručuje: Kretanjem ćete najviše učiniti za svoje zdravlje!

Kretanje je najjeftiniji i najučinkovitIji način da sačuvamo svoje zdravlje, a s dolaskom proljeća nema više isprike: spremite se i krenite van!

Za to vam ne treba nikakva posebna oprema, samo udobna obuća i odjeća primjerena vremenskim prilikama. Poručio nam je to poznati koprivnički fizijatar, dr. Dražen Sačer te posebno istakao:

– Sedentaran način života nešto je najpogubnije za naše zdravlje. Većina nas tako živi – sjedimo na radnom mjestu, pred televizorom, djeca u školi… A dovoljno je svega 30 minuta umjerene tjelesne aktivnosti dnevno da prevenirate mnoge komplikacije koje donosi ovakav način života. Riječ je o standardu kojega je postavila Svjetska zdravstvena organizacija.

Svatko način kretanja prilagođava svojim mogućnostima. No, ipak bi, kad govorimo o hodanju, trebalo primijeniti nešto brži hod, kaže dr. Sačer:

– Tako će oni s viškom kilograma smanjiti tjelesnu masu, mišići će se angažirati i kompletan učinak na zdravlje će biti iznimno povoljan. Hodanje utječe na lokomotorni i kardiovaskularni sustav. Umjereno hodanje je lijek za kronične bolesnike i osobe u poznijoj dobi.

Osim hodanja, za koje Koprivničanci imaju iznimne uvjete, bez obzira je li riječ o označenim stazama srca, Crnoj gori ili naprosto gradskim stazama, dr. Sačer ističe i veliku prednost plivanja:

– Plivanje još povoljnije djeluje na organizam. Imamo bazen u gradu i nema opravdanja da čak i ako ne možete hodati, da ne dođete barem jednom do dva puta mjesečno na sat vremena na plivanje.

Zanimljivih i praktičnih savjeta – poput onog što učiniti kad vas uhvati grč, ima još. Stoga, dajte si vremena i pogledajte video u nastavku.

Zdravo vam i pokretno svima.

 

Najvažnije je zdravlje: Dr. Sačer govori o važnosti kretanja

Objavljuje Radio Drava 92.5MHz u Četvrtak, 14. ožujka 2019.

zatvori