Petak, 29. ožujka 2024.

USKORO VELIKI GRAĐEVINSKI RADOVI Službeno ugovorena najveća ovogodišnja investicija u zdravstvo u našoj županiji

Za dva do tri tjedna počet će veliki građevinski zahvati u koprivničkoj Općoj bolnici “Dr. Tomislav Bardek”. Ugovor težak nešto više od 35 milijuna kuna danas je potpisao ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić s jedne, i predsjednik Radnikove Uprave Mirko Habijanec s druge strane.

Projekt izgradnje, dogradnje i opremanja dnevnih bolnica ugovoren je s hrvatskom vladom još u kolovozu 2017. godine. Isprva je težio nešto više od 35, a s naknadnim povećanjem građevinskih radova dosegao je 47.290.120,00 kuna. Sami građevinski radovi vrijedni su oko 31,5 milijuna kuna, podsjetio je na to ravnatelj Devčić te istaknuo:

Izvor: kckzz.hr

– Svrha te priče je unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite. Koprivnička bolnica je akutna bolnica, a u sustavu je davno prepoznato da se akutni pacijenti mogu zbrinjavati na dnevnoj razini – u dnevnoj bolnici. To znači da se pacijenta ujutro zaprima u dnevnu bolnicu. Njegovim zbrinjavanjem na dnevnoj razni zdravstveno stanje se može bitno popraviti ili u potpunosti regulirati, bez potrebe njegova smještavanja na akutni bolnički odjel čime se stvaraju i dodatni troškovi zdravstvu.

Inače, princip dnevne bolnice u Koprivnici nije novost, upozorio je ravnatelj Devčić podsjetivši da se takav način liječenja pacijenata u koprivničkoj bolnici primjenjuje već 15 do 20 godina.

– Dnevne bolnice se u Koprivnici primjenjuju posljednjih dvadesetak godina. No, u hrvatskom zdravstvu koncept dnevnih bolnica kao novi model zaživio je prije desetak godina. Koprivnička bolnica sve to vrijeme, osobito u tih deset godina, bilježi porast dnevno-bolničkih posjeta. Ideja ovog projekta je bila da se rekonstrukcijama u pojedinim segmentima infrastrukture omogući kvalitetniji boravak dnevno-bolničkim pacijentima. To će u konačnici povećati njihov protok i kvalitetu zbrinjavanja te s druge strane rasteretiti akutne bolničke kapacitete. Tako ćemo postići povećanje kvalitete zdravstvene zaštite i smanjiti troškove koje svakodnevno stvaramo u zdravstvenom sustavu.

Premda su mnoge zdravstvene ustanove odlučile dnevne bolnice odvojiti od akutnih kapaciteta, u koprivničkoj su bolnici odlučili suprotno i za to imaju svoje opravdane razloge, kaže ravnatelj Devčić:

– Nastojali smo da se svi dnevno-bolnički kapaciteti nalaze uz akutne odjele. Na to smo se odlučili jer u Hrvatskoj imamo sve manje liječnika. A premda u Koprivnici još uvijek nemamo alarm, moramo biti svjesni da manji broj liječnika ne može fizički u jednom radom danu, osobitu u 24-satnom dežurstvu hodati bolnicom i raditi preveliki broj koraka. Primijenili smo filozofiju blizine dnevnih bolnica akutnom odjelu i dostupnost liječnika na najbolji mogući način.

Riječ je o investiciji koja potvrđuje ranije najave podravsko-prigorskog župana Darka Korena da će ovo biti godina ulaganja u lokalno zdravstvo:

Izvor: kckzz.hr

– Ovo je najveća ovogodišnja investicija u zdravstvo u našoj županiji. To je izuzetno važan događaj jer ne treba nikome pojašnjavati koliki napor predstavlja svaka investicija u zdravstvu, koje je opterećeno velikim dubiozama. Zapravo je cijeli financijski sustav države Hrvatske time opterećen i u zoni je rizika. U tim okolnostima nije se lako izboriti za investicije pa je ovo tim više veliki uspjeh i sreća za sve nas.

Župan Darko Koren izrazio je i uvjerenje da je zdravstvo najvažniji sektor u bilo kojem društvu.

– U današnje vrijeme, kad je taj sustav opterećen velikim problemima, nije lako sve to skupa voditi. Zahvaljujem stoga ravnatelju Devčiću i njegovim suradnicima što taj sustav nastojimo održati na razini koja omogućava kvalitetnu zdravstvenu skrb građanima ove županije.

Što ćemo dobiti građevinskim radovima?

Građevinski radovi podijeljeni su na adaptaciju infrastrukture te na novu izgradnju, doznali smo danas u koprivničkoj bolnici.

Tako će rekonstrukcije biti primijenjene u akutnim djelatnostima, dok će novi paviljon, aneks paviljona psihijatrije i neurologije biti novoizgrađena građevina. O konkretnim zahvatima ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić uskoro će nas detaljno informirati, a predsjednik Uprave križevačkog Radnika Mirko Habijanec danas je kratko rekao:

– Mi ćemo ovdje raditi dva objekta. Jedan je novi od gotovo 1.900 kvadrata, prizemlje i dva kata. Riječ je o dnevnoj bolnici s fizioterapijom. Primijenit ćemo moderne načine gradnje, od toplinske izolacije, grijanja, stakla… Stari dio ćemo adaptirati, izmijenit ćemo instalacije i rasvjetu te izvesti zahvate kojima ćemo postići funkcionalnost prostora – zaključio je Habijanec.

 

zatvori