Utorak, 26. ožujka 2024.

TUŽNA VIJEST Napustio nas je naivni slikar Radovan Grgec

Naivni  slikar Radovan Grgec  (29. 5. 1938. – 15. 3. 2019.) preminuo je danas, 15. ožujka 2019. godine u Koprivnici, izvijestili su iz Muzeja grada Koprivnice.

Radovan Grgec rođen je u Kloštru Podravskom. Slikanje ga zanima od djetinjstva, a intenzivnije mu se posvećuje od 1969. godine kada ostvaruje i prvu skupnu izložbu. Uglavnom je slikao tehnikom ulja na staklu, no povremeno se okušao i u tehnici tuša, pastela, akvarela te ulja na platnu i drvu. Omiljene su mu bile teme idiličnih podravskih pejzaža, običaja, floralnih motiva, mrtvih priroda, predvečerja u prepoznatljivim pastelnim nijansama jarkih tonova.

Radovan Grgec, Bakin prozor, 2006., ulje/staklo, 500 x 400 mm (MGKc-HLB-548)

Karakterističnom „osunčanom gamom“ toplih tonova pod snažnim utjecajem pučke tradicije oblikuje prizore iz svakodnevnog života podravskog sela: radove seljaka u polu, kuće, seosku arhitekturu, pučka slavlja. „Tražimo li tipično njegov prizor, obilježen autorskim znakom, bit će to prostor između Kloštra Podravskog i Draganaca, izbrješcima i naslutivim pješčanim dinama, s pticama u zraku i velikim stablom (johom, jasenom, topolom), i tek naznačenom vedutom naselja s crkvenim tornjem kao okosnicom.“ – zapisala je Božica Jelušić.

Grgec je imao 20-ak samostalnih izložbi te je sudjelovao na više od 250 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.  Predstavljen je 2014. godine na skupnoj izložbi „Kontinuitet i varijacije Hlebinske škole“ u Galeriji naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice čija Zbirka naivne umjetnosti čuva četiri njegove umjetnine.

Bio je član Hrvatskog društva naivnih umjetnika (od 1974.), Likovne sekcije „Podravka ’72“, udruge „Kloštranska paleta“ te Udruge hlebinskih slikara i kipara naive s kojima je redovito izlagao. Jedan je od osnivača „Nagnuća“ – koprivničkog časopisa za kulturu, umjetnost i društvo.

Radovan Grgec, Pšenice i makovi, 2002., ulje/staklo, 520 x 420 mm (MGKc-HLB-547)

Dragom slikaru, blage naravi i nemirna kreativna duha upućujemo zahvalu za sva umjetnička ostvarenja kojima će nam zauvijek ostati u pamćenju i sjećanju, stoji u tekstu kojega su javnosti odaslali iz koprivničkog Muzeja.

 

zatvori